ΕΠΟΜΕΝΗ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ

πεζοπορία στο Αζιλακόδασος


Το Αζιλακόδασος βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της  οροσειράς της Δίκτης, στους πρόποδες της Σελένας και είναι από τα ελάχιστα δάση που υπάρχουν στην περιοχή της Μεσογείου. ΄Εχει έκταση περίπου 2.000 στρέμματα και είναι κατάφυτο από πανύψηλα δέντρα του γένους Quercusilex, ένα σπάνιο δέντρο μεταξύ βελανιδιάς και πρίνου, που συναντάται στα ορεινά της Κρήτης και κάποιων νησιών του Αιγαίου. Η κρητική ονομασία του δέντρου είναι ‘Αζίλακας’, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα ονομάζεται Αριά ή Άριος Δρυς. Στην Κρήτη, εκτός από την περιοχή του  Βραχασίου, πληθυσμοί αζιλάκων συναντώνται στο δάσος του Ρούβα και στην Γεωργιούπολη. Στην υπόλοιπη Ελλάδα δάσος με αζιλακόδενδρα υπάρχει στην Ικαρία (δάσος Ράντη) και σε μικρότερους αριθμούς σε άλλα νησιά του Αιγαίου.. Είναι ανθεκτικό σε ακραίες συνθήκες, με εξαιρετική προσαρμογή στις οικολογικές συνθήκες της Μεσογείου και φυτρώνει σε φαράγγια και στις όχθες ποταμών και ρυακιών. Ο Αζίλακας είναι αειθαλές δέντρο που φτάνει μέχρι τα 25 μ. με λείο φλοιό και ωοειδή, λογχοειδή φύλλα, με ελαφρά οδοντωτές άκρες. Τα βελανίδια του είναι πικρά, με χνουδωτά λέπια και χρησιμοποιούνται για χοιροτροφή. Το ξύλο του είναι ιδιαίτερα σκληρό και ανθεκτικό και στην αρχαιότητα χρησιμοποιούνταν για την κατασκευή πλοίων και σπιτιών.


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑΣ
Την Κυριακή 31 Οκτωβρίου ο Ορειβατικός Σύλλογος Αγίου Νικολάου θα πραγματοποιήσει κυκλική πεζοπορία φυσιολατρικού ενδιαφέροντος στο περίφημο -κι ένα από τα λίγα στη Μεσόγειο- Αζιλακόδασος, που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της οροσειράς Δίκτης, στους πρόποδες της Σελένας. Η πεζοπορία μας θα ξεκινήσει κοντά απ’ το όμορφο χωριό Κράσι. Θα περπατήσουμε βαθιά μέσα στο δάσος από εντυπωσιακούς αζίλακες, σπάνιο είδος μεταξύ βελανιδιάς και πρίνου. Διαδρομή σχετικά εύκολη, ιδανική για νέους πεζοπόρους.
ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ: από Άγιο Νικόλαο, από την οδό Καραμανλή 24 (S/M Βασιλόπουλος) στις 8:00 .το πρωί. Η μεταφορά μας στην αφετηρία θα γίνει με Ι.Χ. με μάσκα και με τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας.
ΜΗΚΟΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ: 11,5 χιλιόμετρα
Υ.Δ.: 428 μέτρα
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 5 ώρες (χωρίς τις απαραίτητες στάσεις)
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: 1
ΑΡΧΗΓΟΣ: Γιώργος Μιχαηλίδης (τηλ 6946285334)


ΕΓΓΡΑΦΗ ΝΕΩΝ ΜΕΛΩΝ: ΕΔΩ

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ: ΕΔΩ

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:  ΕΔΩ

 

No comments:

Post a Comment