ΕΠΟΜΕΝΗ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ

ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΣΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΚΑΨΑ 

ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ, ΑΚΥΡΩΣΗ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑΣ
Η προγραμματισμένη για την Κυριακή 23 Ιουνίου διάσχιση του φαραγγιού των Περβολακίων ή Καψά ΑΚΥΡΩΝΕΤΑΙ.
Ενημερωθήκαμε από φίλους του Συλλόγου που διέσχισαν πρόσφατα το φαράγγι, ότι η πεζοπορία μέσα στο φαράγγι είναι δύσκολη και επικίνδυνη. Οι έντονες βροχοπτώσεις του φετινού χειμώνα μετατόπισαν τα βράχια μέσα στο  φαράγγι, μετέφεραν φερτά υλικά που δεν επιτρέπουν το βάδισμα στην κοίτη και οι εγκαταστάσεις που βοηθούσαν το περπάτημα (ξύλινη σκάλα, παραπέτα στήριξης κλπ) έχουν καταστραφεί.
Αυτή την Κυριακή δεν θα γίνει πεζοπορία. Πληροφορίες για την πεζοπορία της επόμενης Κυριακής σύντομα. 
_____________________________________________________________

Την Κυριακή 23 Ιουνίου 2019 ο Ορειβατικός Σύλλογος Αγίου Νικολάου διοργανώνει πεζοπορία στο φαράγγι των Περβολακίων ή Καψά.
 ΦΑΡΑΓΓΙ ΠΕΡΒΟΛΑΚΙΩΝ ή ΚΑΨΑ
Το άγριο και επιβλητικό φαράγγι του Καψά βρίσκεται 9χλμ ανατολικά του Μακρύ Γιαλού και 33χλμ ανατολικά της Ιεράπετρας. Ονομάζεται και «Φαράγγι των Περβολακίων», καθώς η βορεινή του είσοδος αρχίζει από το απομονωμένο γραφικό χωριό Περβολάκια. Η έξοδος του βρίσκεται δίπλα στη Μονή Καψά, στο Νότιο Κρητικό Πέλαγος, όπου υπάρχει και η ήρεμη βοτσαλωτή παραλία του Καψά.  
Το μήκος του φαραγγιού είναι περίπου 4.5χλμ και η υψομετρική διαφορά εισόδου-εξόδου περίπου 350 μ. Το εσωτερικό του φαραγγιού είναι εντυπωσιακό, με πανύψηλα τοιχώματα, ασβεστολιθικά πετρώματα, σπήλαια, στοές και απόκρημνα πρανή. ΄Εχει ενταχθεί στο δίκτυο Νatura 2000 και παρότι η βλάστηση είναι αρκετά περιορισμένη και το τοπίο άνυδρο και ξηρό, υπάρχουν αρκετά ενδημικά φυτά, με μερικά να χαρακτηρίζονται και απειλούμενα.


Η πεζοπορία μας ξεκινά από την είσοδο του φαραγγιού, στο χωριό Περβολάκια Σητείας. 
ΠΕΡΒΟΛΑΚΙΑ
Διασχίζουμε το φαράγγι μέχρι την έξοδο του στο Λιβυκό πέλαγος, κοντά στην μονή Καψά. Η μονή, που είναι φωλιασμένη στα βράχια της εξόδου του φαραγγιού, ιδρύθηκε το 15ο αιώνα και  αναστηλώθηκε 400 χρόνια αργότερα. Για αιώνες το μοναστήρι ατενίζει γαλήνιο την θάλασσα του Νότου και εντυπωσιάζει τον επισκέπτη με την εκπληκτική θέα, τους φροντισμένους κήπους και τα όμορφα κεντημένα με βότσαλο δάπεδα.
ΜΟΝΗ ΚΑΨΑ


Δροσιζόμαστε και απολαμβάνουμε το μπάνιο μας (φροντίζουμε να έχουμε μαζί μας τα απαραίτητα) στην παραλία Καψά, με τα πεντακάθαρα νερά. Η πεζοπορία δεν είναι κυκλική. Ο Σύλλογος θα φροντίσει να υπάρχουν στην έξοδο του φαραγγιού τα απαραίτητα αυτοκίνητα που θα μεταφέρουν τους οδηγούς στην αφετηρία για να παραλάβουν τα οχήματα τους. 
  
ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ: από Άγιο Νικόλαο (οδός Κ. Καραμανλή 24 parking S/M Βασιλόπουλου), στις 8:30 το πρωί της Κυριακής.
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑΣ: 3,5 ώρες περίπου (χωρίς τις απαραίτητες στάσεις)
  
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ: ΕΔΩ
ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:  ΕΔΩ
ΕΓΓΡΑΦΗ ΝΕΩΝ ΜΕΛΩΝ: ΕΔΩ

No comments:

Post a Comment