ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΣΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΠΕΥΚΩΝ ΣΗΤΕΙΑΣ – ΣΠΗΛΑΙΟ ΒΡΕΙΚΟ
Translation below
![]() |
Σπήλαιο Βρέικο |
![]() |
Τίμιος Σταυρός στον λόφο με θέα στους Πεύκους |
![]() |
Νερόμυλος στο φαράγγι |
![]() |
Φαράγγι Πεύκων |
ΩΡΕΣ ΠΟΡΕΙΑΣ: 4/6 ώρες (χωρίς τις απαραίτητες
στάσεις)
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ:
1/1+
Υ.Δ.: 450/700μ
περίπου.
ΑΠΟΣΤΑΣΗ: 11/17 χιλιόμετρα περίπου.
ΑΡΧΗΓΟΣ - ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
Σοφία Σιδηροπούλου (τηλ. 6934668294)
ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ: από Άγιο Νικόλαο, οδός Καραμανλή 24 (στο παρκινγκ του ΣΜ Βασιλόπουλος) στις 8:00 το πρωί. Η μεταφορά μας θα γίνει με ιδιωτικά ΙΧ, παρακαλείσθε να δώσετε 10€ στον οδηγό. Όσοι έρθετε κατευθείαν 9.00 η ώρα το αργότερο να είσαστε στο γήπεδο του Κουτσουρά: ΕΔΩ
Παρακαλούμε δηλώστε συμμετοχή στην αρχηγό ή στον Γιάννη Πάγκαλο (2841028173, ώρες καταστημάτων) με μήνυμα: ονοματεπώνυμο κι αν έχετε αυτοκίνητο ή όχι για τον σωστό προγραμματισμό. Αν ο καιρός ή οι συνθήκες δεν είναι βοηθητικές, η αρχηγός πιθανόν να τροποποιήσει τη διαδρομή!
HIKING
THE PEFKE GORGE IN SITIA – CAVE OF VREIKOS
On
Sunday, April 13, the Hiking Club of Agios Nikolaos organizes a
circular hike in the lush gorge of Pefke with the impressive, unusual
for the area, 120m-tall white walls. We will follow the path through the
gorge, full of running waters this time of
the year. Passing through two small beautiful
waterfalls, we will then walk a gentle uphill to the
picturesque village of Pefke. Here we can drink our coffee or continue uphill
to the church of Estavromenos and visit the nearby cave of Vreikos.
DURATION:
4/6h without the necessary stops
DIFFICULTY:
1/1+
ELEVATION:
Approximately 400/700m.
DISTANCE:
about 11/17km.
LEADER:
Sofia Sidiropoulou
DEPARTURE: from Agios Nikolaos, 24 Karamanli Street (in the
parking lot of SM Vassilopoulos) at 8:00 am. Our transportation will be by
private cars, please give 10€ to the driver. Those who come directly by 9:00 am
at the latest should be at the Koutsouras stadium. https://maps.app.goo.gl/tiTWP5TaPiLHVMq48?g_st=com.google.maps.preview.copy
Please register your participation to the leader or to Yiannis Pangalos (2841028173,
during store hours) with a message: name and whether you have a car or not for
proper planning. If the weather or conditions are not helpful, the leader may
modify the route!
Το φαράγγι των Πεύκων (λιγότερο γνωστό ώς Φαράγγι Ανεγυρούς) είναι ένα από τα ομορφότερα φαράγγια της Ανατολικής Κρήτης, με καταπληκτικούς σχηματισμούς των πετρωμάτων του από την επίδραση των φυσικών δυνάμεων και έντονη βλάστηση. Το μήκος του είναι περίπου 4.5χλμ και η υψομετρική διαφορά εισόδου- εξόδου φτάνει τα 300μ. Ξεκινάει νοτιότερα από το χωριό Πεύκοι Σητείας και καταλήγει στον οικισμό Άσπρος Ποταμός, 2χλμ βόρεια του Μακρύγιαλου. Το ρέμα του συγκεντρώνει τα νερά από την περιοχή νότια της κορφής Ρωμανάτη (937μ) και τα μεταφέρει στην παραλία της Ανάληψης. Στο φαράγγι υπάρχει καλά διαμορφωμένο μονοπάτι, τμήμα του Ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4, το οποίο ακολουθεί την κοίτη του ποταμού σχεδόν σε όλο του το μήκος. Σε κάποια σημεία έχουν τοποθετηθεί πάγκοι για ξεκούραση και σκάλες που κάνουν την κατάβαση πιο ομαλή, ενώ η κατάβαση από τους Πεύκους ως τον Άσπρο Ποταμό μπορεί να κρατήσει 2 ώρες.
Η διαδρομή
Η διαδρομή ξεκινάει λίγο πιο νότια από τους Πεύκους, όπου οι χαρακτηριστικές κιτρινόμαυρες πινακίδες του Ε4 μονοπατιού υποδεικνύουν την πρόσβαση στην είσοδο του φαραγγιού, δίπλα από στον παλιό νερόμυλο του Ηλία (1925). Από εκεί ακολουθήστε το άνετο μονοπάτι στα πλάγια του φαραγγιού και λίγο αργότερα θα ακολουθήσετε το κατηφορικό μονοπάτι που οδηγεί στην κοίτη του ποταμού, στην καρδιά του φαραγγιού. Το φαράγγι είναι καταπράσινο, γεμάτο από πεύκα (εξ ού και το όνομα του). Δίπλα στην κοίτη του ποταμού, η βλάστηση καλύπτεται από πλατάνια και βότανα, ενώ οι σχηματισμοί των υπόλευκων πετρωμάτων που ξεπερνούν τα 100 μέτρα σε ύψος θα σας εντυπωσιάσουν.
Όπως φτάνετε προς την νότια έξοδο του φαραγγιού, θα συναντήσετε μια πηγή με πεντακάθαρο νερό, στην οποία μπορείτε να δροσιστείτε. Η έξοδος το φαραγγιού δεν είναι στην θάλασσα αλλά πιο ψηλά, πολύ κοντά στον οικισμό του Άσπρου Ποταμού που έχει μετατραπεί σε εντυπωσιακό αγροτουριστικό κατάλυμα. Παρακάτω θα δείτε τον τεράστιο εντυπωσιακό βράχο που λέγεται ο Βώλακας του Σαρακηνού («βώλακας» σημαίνει βράχος στο Κρητικό ιδίωμα). Σύμφωνα με την παράδοση, εκεί κρυβόταν από τους Κρητικούς ένας πειρατής που ξέμεινε στην Κρήτη. Επίσης, πάνω στον βράχο υπάρχουν πολλές πετρούλες. Η παράδοση θέλει αυτές τις πέτρες να ήταν ένα είδος παιχνιδιού: τα περαστικά παιδιά πετούσαν πέτρες για να δουν αν θα βρουν φαγητό σπίτι ή όχι. Αν έμενε η πέτρα στον βώλακα, τότε θα έβρισκαν φαγητό αλλιώς θα έμεναν νηστικά. Αμέσως παρακάτω φτάνετε στον Άσπρο Ποταμό, όπου περνάει ο δρόμος που ενώνει το Μακρύγιαλο με τους Πεύκους. Αν δεν σας περιμένει κανείς στο χωριό με αυτοκίνητο, θα πρέπει να περπατήσετε τα υπόλοιπα 2 χιλιόμετρα ως τον Μακρύγιαλο.
Η Λατσίδα του Βρέικου ή Σπήλαιο Βρέικο είναι από τα πλέον γνωστά σπήλαια της επαρχίας Σητείας, πολύ κοντά στο χωριό Πεύκοι στην περιοχή του Μακρύ Γιαλού και η πρόσβαση είναι πολύ εύκολη μέσω ευδιάκριτου μονοπατιού και κατάλληλης σήμανσης. Η πεζοπορία διαρκεί μόλις 5 λεπτά από το κοντινότερο σημείο στάθμευσης. Το σπήλαιο συγκαταλέγεται στην κατηγορία των σπηλαιοβαράθρων καθώς αναπτύσσεται σε τρία επίπεδα με μεγάλη ποικιλία στην εσωτερική του διαμόρφωση. Πολύ κοντά βρίσκεται και το δεύτερο γνωστό σπήλαιο της περιοχής, οι Απολούστρες.
Η είσοδός του είναι βαραθρώδης (υπάρχει απότομη κατάβαση 7μ), αλλά παρόλα αυτά είναι εύκολα προσεγγίσιμη με μια σκάλα που έχει τοποθετηθεί από την κοινότητα Πεύκων σε παλαιότερες εποχές. Εντός του σπηλαίου υπάρχει επίσης διαμόρφωση στο βόρειο τμήμα του που διευκολύνει τους επισκέπτες, με τοποθετημένη κουπαστή στα περισσότερο κατηφορικά σημεία. Η μεγάλη αυτή αίθουσα έχει διαστάσεις 60μ μήκος και μέσω πλάτος στα 15μ, ενώ το ύψος οροφής σε κάποια σημεία φτάνει τα 12μ. Ο πλούσιος διάκοσμος της αίθουσας αυτής τη διαμερισματοποιεί έντονα, δημιουργώντας την εντύπωση πολλών μικρών αιθουσών.
Η νότια αίθουσα έχει επίσης μεγάλες διαστάσεις, φτάνοντας το 1,5 στρέμμα επιφάνειας με χαμηλότερο όμως ύψος οροφής. Η αίθουσα αυτή έχει περισσότερη υγρασία από την προηγούμενη και πολύ πιο πλούσιο διάκοσμο ενώ οι ενδείξεις στα τοιχώματα δείχνουν ότι κάποια σημεία της πλημμύριζαν σε παλαιότερες εποχές. Στο σημείο αυτό εντοπίζονται μικρές συγκεντρώσεις ρινόλοφων νυχτερίδων, είδος απειλούμενο και προστατευόμενο από μια σειρά διεθνών και ελληνικών καταλόγων. Κάτω από τη νότια αίθουσα και με εύκολη προσέγγιση μέσω στενού κατηφορικού διαδρόμου, αναπτύσσεται μια τρίτη αίθουσα μικρότερων διαστάσεων, 31μ μήκος και 7,5μ μέγιστο πλάτος. Και αυτή η αίθουσα είναι αρκετά υγρή, αλλά με λιγότερο διάκοσμο.
ΕΓΓΡΑΦΗ ΝΕΩΝ ΜΕΛΩΝ: ΕΔΩ
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ: ΕΔΩ
ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: ΕΔΩ
No comments:
Post a Comment