Monday 6 September 2021

ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΠΥΡΓΟΣ-ΚΟΜΜΕΝΟΣ ΔΕΤΗΣ-ΚΟΡΥΦΗ ΠΕΝΤΑΧΕΡΗ-ΠΥΡΓΟΣ

Στην περιοχή του Καλού Χωριού, ακολουθώντας την διαδρομή Πύργος-Κομμένος Δέτης-κορυφή Πενταχέρη, περπάτησε η ομάδα του Ορειβατικού Συλλόγου Αγίου Νικολάου, την πρώτη Κυριακή του φθινόπωρου. 

Την Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2021, περιπλανηθήκαμε στην ‘γειτονιά’ μας –σε κοντινή, αν και άγνωστη σε πολλούς περιοχή- διασχίζοντας το υπέροχο πευκοδάσος και απολαμβάνοντας την εκπληκτική θέα προς τον κόλπο του Μεραμπέλου.

Η πεζοπορία μας ξεκίνησε κοντά από τον οικισμό του Πύργου, που βρίσκεται χτισμένος σε υψόμετρο 50μ στη θέση που βρισκόταν η αρχαία πόλη Ίστρος, στην αριστερή όχθη του ποταμού Ίστρωνα. Αφετηρία και τέρμα της διαδρομής μας η τοποθεσία ‘Καλός Ποταμός’, που βρίσκεται δυτικά του Πύργου. 


Ακολουθούμε παλιό κατσικομονοπάτι, με κατεύθυνση προς το Καλό Χωριό και με ελαφρά ανηφορική πορεία φτάνουμε στην περιοχή ‘Σελί’. Σχεδόν όλη η διαδρομή μας είναι μέσα στο δάσος, κάτω από ψηλά, σκιερά πεύκα.


Συνεχίζουμε μέχρι την περιοχή του ‘Κομμένου Δέτη’, απολαμβάνοντας από ψηλά την θέα προς το φαράγγι ‘Αρκαλιές’. Στο σημείο αυτό υπάρχει ο δρόμος προς Κρούστα –Πρίνα, που κατασκευάστηκε την περίοδο του πολέμου με την επίβλεψη των Ιταλών. Λόγω του ανάγλυφου της περιοχής (ριζωμένα βράχια και απότομοι γκρεμνοί’) χρειάστηκαν πολλά αναγκαστικά ‘μεροκάματα’ από τους ντόπιους κατοίκους για να ολοκληρωθεί ο δρόμος.



Αρκετά συχνά συναντούμε εγκαταλελειμμένες στάνες και αγροτόσπιτα, σημάδια της αγροτοκτηνοτροφικής εκμετάλλευσης της περιοχής τις προηγούμενες δεκαετίες.





Συνεχίζουμε προς την τοποθεσία ‘Δερματά’ και κατόπιν ανηφορίζουμε προς την κορυφή του Πενταχέρη, που βρίσκεται σε υψόμετρο 518μ. Στο σημείο όπου υπάρχει το γνωστό τσιμεντένιο κολωνάκι της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού, που καταγράφει το υψόμετρο, κάνουμε μια μεγάλη στάση για να θαυμάσουμε την ανεμπόδιστη θέα.






Μπροστά μας απλώνεται ο Λασιθιώτικος κόλπος, καταγάλανος και αστραφτερός κάτω από το δυνατό φως του ήλιου. Η πόλη του Αγίου Νικολάου ξεχωρίζει κάτασπρη, ενώ η ματιά μας φτάνει μέχρι την Ελούντα και την χερσόνησο της Κολοκύθας. Πιο κοντά μας διακρίνουμε το Καλό Χωριό, με τον κατάφυτο κάμπο και τις υπέροχες του παραλίες που σχηματίζονται ανάμεσα στις στενές χερσονήσους που σαν δάχτυλα εισχωρούν μέσα στην θάλασσα. Μακρύτερα ξεχωρίζει το μικροσκοπικό νησάκι της Ψείρας και ψηλότερα στην βουνοπλαγιά το όμορφο χωριό του Κρούστα. Πίσω βρίσκεται η κοιλάδα του Πενταχέρη, με αμπέλια φορτωμένα τραγανά σταφύλια.




Επιστρέφουμε από διαφορετικό μονοπάτι και χωματόδρομο στην αφετηρία στον ‘Καλό Λάκκο’, μετά από σχεδόν 4 ώρες, έχοντας διανύσει 8,6χλμ με υψομετρική διαφορά 448μ.

ΑΡΧΗΓΟΣ:   Γιώργος Μιχαηλίδης

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Γιώργος Μιχαηλίδης,  Γιάννης Πάγκαλος

ΒΙΝΤΕΟ:  Γιάννης Πάγκαλος

ΧΑΡΤΗΣ:  Γιάννης Πάγκαλος

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Ελένη Λάμπρου

ΧΑΡΤΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ

Powered by Wikiloc

No comments:

Post a Comment