Sunday 6 September 2020

ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΘΡΥΠΤΗ -ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ


Την Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2020 η ομάδα του Ορειβατικού Συλλόγου Αγίου Νικολάου ανηφόρισε στα ‘Αόρη’, όπως λένε οι ντόπιοι τον ορεινό όγκο της Θρυπτής. Η πεζοπορία μας ξεκίνησε ένα χλμ περίπου πριν από τον οικισμό της Θρυπτής, κατηφορίσαμε προς το γραφικό χωριό του Αγίου Ιωάννη και επιστρέψαμε στην αφετηρία έχοντας διανύσει περίπου 12 χλμ.


Με καλό καιρό, ιδανικό για πεζοπορία, ανηφορίσαμε προς το άγνωστο σε πολλούς οροπέδιο της Θρυπτής, απολαμβάνοντας όσο ανεβαίνουμε ψηλότερα την καταπληκτική θέα προς τον κόλπο του Μεραμπέλλου, την Παχιά ΄Αμμο και τον κάμπο στο πιο στενό σημείο της Κρήτης. ΄Οσο ανηφορίζουμε τα πεύκα γίνονται πιο πυκνά και ψηλότερα, αποκαλύπτοντας μέσα από τα κλαδιά τους την πανοραμική θέα προς τις Κρητικές θάλασσες. Αφήσαμε τα αυτοκίνητα μας πριν το οροπέδιο και τον ομώνυμο οικισμό και ξεκινήσαμε ακολουθώντας κατηφορική πορεία.
     





Το οροπέδιο της Θρυπτής βρίσκεται σε υψόμετρο 850μ και είναι από τα πιο όμορφα του νησιού. Χάρη στην άγρια, μοναδική ομορφιά του τόπου οι πεζοπορικές διαδρομές της περιοχής έχουν ενταχθεί στο ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4. Ο οικισμός αποτελείται από πολλές αγροικίες (μαγατζέδες), σκορπισμένες ανάμεσα σε αμπέλια και περιβόλια με οπωροφόρα δέντρα, οι οποίες συνδέονται με ένα δίκτυο από διασταυρούμενους δρόμους. Ωστόσο, αυτό που κάνει την Θρυπτή να ξεχωρίζει είναι το μοναδικό πευκοδάσος, που φτάνει μέχρι τα βουνά του Μακρυγιαλού. Αν και μεγάλο μέρος του δάσους κάηκε από μεγάλη πυρκαγιά το 1987, σήμερα έχει σχεδόν αποκατασταθεί. Η ψηλότερη κορυφή βρίσκεται στον Αφέντη Σταυρωμένο, ενώ στην περιοχή υπάρχουν τα γνωστά φαράγγια του Χα, Χαυγά και Μέσονα και τα πανέμορφα πευκόφυτα φαράγγια του Μυλωνά και των Κόκκινων Πεταλούδων.






Αρχικά ακολουθούμε μονοπάτι στρωμένο με ένα παχύ χαλί από πευκοβελόνες, κάτω από τα σκιερά πεύκα, σε ένα από τα λίγα πευκοδάση που έχουν απομείνει στην περιοχή μας. Πολύχρονα θεόρατα δέντρα, που γίνονται ακόμη πιο ξεχωριστά καθώς είναι στολισμένα με ένα σπάνιο είδος γκυ (ένα παρασιτικό φυτό που φυτρώνει πάνω στα κλαδιά τους). Συνεχίζουμε κατηφορικά για 40 περίπου λεπτά από το μονοπάτι και στη συνέχεια ακολουθούμε τον χωματόδρομο που οδηγεί χαμηλότερα, στο χωριό ΄Αγιος Ιωάννης.








Το χωριό ΄Αγιος Ιωάννης είναι χτισμένο σε υψόμετρο 500μ στην πλαγιά του λόφου “Καταλύματα” και απέχει από την Ιεράπετρα σχεδόν 18 χλμ. Τις προηγούμενες δεκαετίες οι περισσότεροι κάτοικοι το είχαν εγκαταλείψει για βιοποριστικούς λόγους, όμως τα τελευταία χρόνια γνωρίζει ραγδαία ανάπτυξη, καθώς πολλοί ντόπιοι και αλλοδαποί το επιλέγουν σαν τόπο κατοικίας. Χτισμένο σε ένα μαγευτικό, καταπράσινο τοπίο με ανεμπόδιστη θέα προς το Λιβυκό Πέλαγος, το Μακρύ Γιαλό, τη Χρυσή και το Κουφονήσι, περιτριγυρισμένο από εντυπωσιακούς βραχώδεις σχηματισμούς, το χωριουδάκι μοιάζει σαν κρυμμένος παράδεισος: τα εγκαταλελειμμένα σπίτια έχουν ανακαινισθεί με καλαισθησία, τα σοκάκια είναι φροντισμένα, γεμάτα πολύχρωμα λουλούδια και η φιλόξενη αγάπη των κατοίκων αγκαλιάζει κάθε επισκέπτη.  


Η ομάδα μας έκανε ημίωρη στάση στην πλατεία του χωριού, όπου μας καλοδέχτηκε η κ. Ευγενία, κερνώντας μας απλόχερα νόστιμες μυζηθρόπιτες. 










Μετά την χαλαρωτική βόλτα μας στο όμορφο χωριό, ακολουθήσαμε τον παλιό χωματόδρομο Κάτω Χωριού – Θρυπτής και με ανηφορική πορεία φτάσαμε στο γραφικό ξωκλήσι του προφήτη Ηλία. Μετά από σύντομη στάση, ακολουθώντας ανηφορική πορεία καταλήξαμε μετά από 5 ώρες στην αφετηρία. 


ΑΡΧΗΓΟΣ: Λεωνίδας Κλώντζας
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:  Γιώργος Μιχαηλίδης
ΧΑΡΤΗΣ: Γιώργος Μιχαηλίδης 
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Ελένη Λάμπρου

H ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΜΑΣ


No comments:

Post a Comment