Friday 3 May 2024

 ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΤΟ ΛΙΜΝΑΚΑΡΟ

Όπως κάθε χρόνο την Μεγάλη Παρασκευή, έτσι και φέτος (3/05/24) ο Ορειβατικός Σύλλογος Αγίου Νικολάου πήρε μέρος στην περιφορά του Επιταφίου, στο εκκλησάκι του Αγίου Πνεύματος στο οροπέδιο του Λιμνάκαρου. Την τελετή, γνωστή και ως "Επιτάφιος των Ορειβατών", διοργανώνει εδώ και σειρά ετών με επιτυχία ο 'συντοπίτης' μας σύλλογος του Ε.Ο.Σ. Λασιθίου.

Ομαδική μας στην είσοδο του Οροπεδίου του Λιμνάκαρου με φόντο την οροσειρά της Δίκτης πίσω μας. Το βίντεο της πεζοπορίας με το φακό του αρχηγού, Γιάννη Πάγκαλου:

Η μεταφορά μας στο χώρο εκκίνησης έξω από το θεματικό πάρκο "Λάσινθος" έγινε με λεωφορείο. Από εκεί ξεκινήσαμε τον ανήφορο ακολουθώντας το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4. Ο επίπονος ανήφορος, που κρατάει 2 ώρες περίπου προσφέρει φοβερή θέα στο Οροπέδιο Λασιθίου και τη γύρω περιοχή.
Ακολουθώντας το Ε4 ανηφορίζουμε σιγά-σιγά


Αν και επίπονη η ανηφόρα, προσφέρει στιγμές φανταστικής θέας στο Οροπέδιο Λασιθίου
Εξίσου συγκλονιστική είναι η θέα στο μικρό οροπέδιο του Λιμνάκαρου, που αποτελεί το τέρμα της διαδρομής μας, όπου πλήθος κόσμου συρρέει κάθε χρόνο, κυρίως με αυτοκίνητα, καθώς ένας αγροτικός δρόμος οδηγεί ως εδώ. Σφηνωμένο στους πρόποδες των γιγάντων της οροσειράς της Δίκτης: του Λάζαρου, του Σπαθιού και του Αφέντη, με λίγες αγροικίες και κτήματα με καρυδιές, αχλαδιές και μηλιές, το εύφορο οροπέδιο είναι πανέμορφο.
Το εύφορο οροπέδιο του Λιμνάκαρου στους πρόποδες του Σπαθιού της πιο ψηλής κορφής της Δίκτης (διακρίνεται από ψηλά το εκκλησάκι του Αγίου Πνεύματος)

Το Ε4 περνά απ' το Λιμνάκαρο. Πίσω δεξιά διακρίνεται και η κορυφή Στροβίλι, όπου βρίσκεται το καταφύγιο του Ε.Ο.Σ. Λασιθίου 

Η ομάδα έτοιμη να κατηφορίσει στο οροπέδιο
Στο εκκλησάκι του Αγίου Πνεύματος η λειτουργία έχει ήδη ξεκινήσει. Η ατμόσφαιρα είναι κατανυκτική. Ο Σύλλογος μας συμμετάσχει ενεργά τραγουδώντας τα εγκώμια κι ακολουθώντας την περιφορά του Επιταφίου στα ανοιξιάτικα λιβάδια του Λιμνάκαρου, όπως πάντα.
Στο εκκλησάκι του Αγίου Πνεύματος, όπου πραγματοποιείται κάθε χρόνο ο Επιτάφιος των Ορειβατών

Ο Επιτάφιος στο Λιμνάκαρο είναι μια εμπειρία, που πρέπει ο καθένας να ζήσει τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του. Ο ορεινός όγκος της Δίκτης, τα ανθισμένα λιβάδια, οι ψαλμωδίες στη φύση είναι μια αξέχαστη εμπειρία



(πάνω) Παραδοσιακά σαν Σύλλογος ψάλλουμε πάντα τα εγκώμια
(κάτω) Η περιφορά του Επιταφίου στη σκιά των γιγάντων της Δίκτης είναι επίσης μοναδική



Αξέχαστα μένουν επίσης τα παρεάκια κάτω απ' τις καρυδιές, όπου ανοίγουν τα ταπεράκια με τα νηστίσιμα και τα μπουκάλια με τις ρακές, καθώς είναι πια αργά το μεσημέρι. Σε λίγο ο Ε.Ο.Σ. Λασιθίου και οι λοιποί φορείς του Οροπεδίου θα αρχίσουν να διανέμουν τα κεράσματα, που έχουν ετοιμάσει, όπως κάθε χρονιά με αποκορύφωμα την πεντανόστιμη ρεβιθόσουπα, που ετοιμάζεται στο μεγάλο καζάνι. 
Μετά την ανταλλαγή ευχών και το φαγοπότι η ομάδα θα πάρει την κατηφόρα. Η πορεία τελειώνει με μια κρύα μπίρα στο πάρκο "Λάσινθος", όπως πάντα. Εξάλλου η μέρα είναι ζεστή για την εποχή και τα 7 χιλιόμετρα με 360 μέτρα υψομετρική διαφορά δεν είναι και λίγα!

Τα κεράσματα του Ε.Ο.Σ. Λασιθίου, πλούσια ως συνήθως

Αφετηρία και τερματισμός στο θεματικό πάρκο "Λάσινθος", όπου πίνουμε παραδοσιακά μια μπίρα μετά το πέρας της πεζοπορίας

Τηρήσαμε την παράδοση και φέτος!

Ευχαριστούμε πολύ τον Ε.Ο.Σ. Λασιθίου για τη διοργάνωση, καθώς και τον αρχηγό μας, Γιάννη Πάγκαλο, που παρά τον φόρτο των ημερών, προσφέρθηκε να κρατήσει την παράδοση και φέτος. Και του χρόνου!
Ευχαριστούμε πολύ τον αρχηγό μας, Γιάννη Πάγκαλο, που συντέλεσε στην τήρηση της παράδοσης και φέτος!

Και πήγε το παπάκι μας ως το Λιμνάκαρο!
Και του Χρόνου!
ΑΡΧΗΓΟΣΓιάννης Πάγκαλος
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣΓιάννης Πάγκαλος, Εμμανουέλα Περάκη
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣΜαρία Μετζογιαννάκη
 
ΒΙΝΤΕΟ: Γιάννης Πάγκαλος

ΧΑΡΤΕΣ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑΣ
Powered by Wikiloc

No comments:

Post a Comment