Sunday 9 February 2020

ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΜΕΣΕΛΕΡΟΙ-ΜΟΝΗ ΒΡΥΩΜΕΝΗΣ-ΤΙΜΙΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ-ΒΑΣΙΛΙΚΗ

Την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου ο Ορειβατικός Σύλλογος Αγίου Νικολάου διοργάνωσε πεζοπορία στον Νότο της Κρήτης, στην περιοχή της Ιεράπετρας. Ακολουθήσαμε τη διαδρομή Μεσελέροι - Μονή Βρυωμένης - Τίμιος Σταυρός - Βασιλική, σε μια πεζοπορία 6 ωρών, από βραχώδη ορεινά μονοπάτια, ανάμεσα σε παλιά βυζαντινά μοναστήρια, γραφικά χωριά και ξωκλήσια στην βουνοκορφή.


Νωρίς το πρωί μεταφερθήκαμε με λεωφορείο στους Μεσελέρους και ακολουθώντας το Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 κατευθυνθήκαμε προς το μοναστήρι της Παναγίας Βρυωμένης.

ΒΑΣΙΛΙΚΗ
To χωριό Μεσελέροι βρίσκεται 10χλμ βόρεια από την Ιεράπετρα, σε υψόμετρο 360μ. Είναι χτισμένο ανάμεσα στην αρχαία πόλη Ώλερο (απ'  όπου πήρε και το όνομα του) και το ναό της Ωλερίας Αθηνάς (που πιστεύεται ότι βρισκόταν κοντά στη θέση του μοναστηριού). Χωριό με μακρά ιστορία και παράδοση, με τις ρίζες του να χάνονται για πάνω από τρεις χιλιάδες χρόνια στο παρελθόν, οι Μεσελέροι σήμερα είναι ένα γραφικό, παραδοσιακό, ήσυχο χωριό. Στο κέντρο δεσπόζει η εκκλησία του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, τριγυρισμένη από στενά σοκάκια με παλιά εγκαταλελειμμένα σπίτια, που η εικόνα της μακρόχρονης παραμέλησης τους έρχεται σε αντίθεση με τα γειτονικά καλαίσθητα αναπαλαιωμένα σπίτια.



Ξεκινήσαμε από υψόμετρο 114μ και ακολουθούμε πορεία με ανατολική κατεύθυνση, από χωματόδρομους και μονοπάτι ανάμεσα από χαμηλή θαμνώδη βλάστηση. Ο καιρός δύσκολος, με δυνατό παγωμένο αέρα και μολυβένιο ουρανό. Αισιόδοξες πινελιές οι -πάντα τολμηρές- ανθισμένες μυγδαλιές, που μας υπενθυμίζουν ότι η άνοιξη δεν αργεί. Μετά από σύντομη πορεία ανάμεσα σε καταπράσινα χωράφια γεμάτα πολύχρωμα αγριολούλουδα, φτάνουμε στο μοναστήρι της Παναγίας Βρυωμένης.
Η Μονή Παναγίας Βρυωμένης βρίσκεται τέσσερα περίπου χιλιομέτρα ανατολικά του χωριού, στην κορυφογραμμή του όρους Σταυρός. Φωλιασμένη σε μια βραχώδη περιοχή, σε μια εκ φύσεως οχυρή και εξαιρετικής ομορφιάς θέση, παραμένει αθέατη, παρόλο που βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 600 μέτρων. Περιτριγυρίζεται από ένα καταπράσινο τοπίο με άφθονα νερά και μια πηγή που βρίσκεται κάτω απ’ το μοναστήρι απ’ την οποία υδρεύονται οι κοντινοί οικισμοί από την αρχαιότητα. Στη μονή λέγεται πως έγινε η πρώτη συνάντηση των οπλαρχηγών της Ανατολικής Κρήτης και συντονίστηκαν οι πρώτες ενέργειες κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821.
Το καθολικό της μονής είναι μονόχωρος, καμαροσκέπαστος ναός, κατάγραφος με πολύ παλιές τοιχογραφίες. Χρονολογείται από το 1401, ενώ η προσθήκη του σημερινού δυτικού τμήματος έγινε μετά το 1550. Γύρω από το καθολικό αναπτύσσονται τα ισόγεια κτίρια της μονής, ανακατασκευασμένα τον 20ο αιώνα. Το μοναστήρι ήταν ανενεργό και εγκαταλελειμμένο μέχρι το 1992, οπότε και άρχισε η αναστύλωση του. Κατά τη διάρκεια των πανηγυριών, τα αναστηλωμένα κελιά φιλοξενούν τους πιστούς που έρχονται από όλη την περιοχή.




Αντικρίζουμε από απόσταση το επιβλητικό μοναστήρι, μισοκρυμμένο από την πυκνή βλάστηση, όταν όμως σιμώνουμε κοντά βρισκόμαστε μπροστά στην κλειδωμένη ψηλή καγκελόπορτα. Μετά από άκαρπες τηλεφωνικές προσπάθειες να εντοπίσουμε τον 'κλειδοκράτορα΄ της μονής συνεχίζουμε προς την κορυφή, με τον δυνατό βοριά να μας παγώνει. Από μονοπάτι που ελίσσεται ανάμεσα σε ριζωμένα βράχια ανηφορίζουμε προς το ψηλότερο σημείο της διαδρομής. 

ΤΙΜΙΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
Εκεί ανάμεσα σε πελώρια βράχια ξεχωρίζει το ξωκλήσι του Τίμιου Σταυρού (Καπίστρι). Χτισμένο σε υψόμετρο 725μ. το μικρό εκκλησάκι αγναντεύει και τις δυο θάλασσες της Κρήτης, το Βόρειο και Νότιο Κρητικό πέλαγος ταυτόχρονα.



Από πλακοστρωμένο μονοπάτι με απότομη ανηφορική κλίση, φτάσαμε στην κορυφή στον ευρύχωρο περίβολο με την εκπληκτική θέα. Θαυμάσαμε από ψηλά τον κόλπο του Μεραμπέλου και την πόλη του Αγίου Νικολάου, με τη ματιά μας να χάνεται μέχρι το νότο στα ανοιχτόχρωμα θερμοκήπια της Ιεράπετρας. Φυλάξαμε στη μνήμη μας όμορφες εικόνες από το μεγαλύτερο κομμάτι της Ανατολικής Κρήτης, με μόνη παραφωνία τις πανύψηλες κεραίες τηλεφωνίας. Ιδιαίτερα επιβλητικές οι χιονοσκέπαστες κορφές των Λασιθιώτικων βουνών που μας περιτριγυρίζουν.








Παρά το σχετικά χαμηλό υψόμετρο ο κρύος αέρας μας 'πείθει' να αφήσουμε το φυσικό 'μπαλκόνι' με την μοναδική θέα και να συνεχίσουμε προς τη μονή του Αγίου Γεωργίου. Δεν υπάρχει ευδιάκριτο μονοπάτι πλέον και ακολουθούμε για 3χλμ περίπου πορεία ανάμεσα σε 'αγριάδα'.




Η απομονωμένη κι έρημη μονή βρίσκεται στην τοποθεσία Άσσαρη και είναι μετόχι της Μονής Φανερωμένης. Γύρω υπάρχουν ίχνη από τα κελιά και τα βοηθητικά κτίσματα της μονής που λειτούργησε κατά την Ενετοκρατία. ΄Οταν η μονή εγκαταλείφθηκε (πιθανόν τον 19ο αιώνα) τα κτίσματα χρησιμοποιήθηκαν σαν κατοικίες αγροτών της περιοχής, σήμερα όμως είναι ερειπωμένα. Ο καμαροσκέπαστος  ναός έχει συντηρηθεί εξωτερικά με το χαρακτηριστικό στην περιοχή κιτρινωπό επίχρισμα, μέσα όμως δίνουν μάχη επιβίωσης με το χρόνο σπάνιες τοιχογραφίες...

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΣΑΡΗ




Ολοκληρώνουμε την πεζοπορία μας στην Βασιλική, που βρίσκεται στον στενότερο σημείο του νησιού, απέναντι από το φαράγγι του Χα. Αντικρίζουμε από μακριά το μυστηριώδες, δύσκολα προσπελάσιμο φαράγγι να 'χάσκει' σαν μαχαιριά από γίγαντα που κόβει στα δυο τα βουνά (η ονομασία του προέρχεται ετυμολογικά από το ρήμα «χάσκω», που σημαίνει σχηματίζω χάσμα).

ΦΑΡΑΓΓΙ ΧΑ

Η Βασιλική είναι ένα φροντισμένο χωριό, με υπέροχη θέα. Στην περιφέρεια του βρίσκεται μινωικός οικισμός, που χρονολογείται από το 2600πΧ. Ο οικισμός είναι χτισμένος πάνω σε λόφο και γνώρισε άνθιση λόγω της στρατηγικής θέσης του και της εύφορης κοιλάδας.



Επιβιβαζόμαστε στο λεωφορείο που μας μεταφέρει σε παραδοσιακή ταβέρνα στο Καλό Χωριό ...δια τα περαιτέρω. Παρόλο που αναγκαστήκαμε λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών να αναβάλλουμε την προγραμματισμένη μας πεζοπορία στο οροπέδιο Ομαλου-Σύμης, νιώθουμε πλήρως ικανοποιημένοι καθώς διανύσαμε 16,8χλμ σε μια ακόμη όμορφη και άγνωστη περιοχή του τόπου μας. 

ΑΡΧΗΓΟΣ: Γιώργος Μιχαηλίδης
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Γιώργος Μιχαηλίδης, Παναγιώτης Ευδαίμων , Σοφία Σιδηροπούλου
ΧΑΡΤΗΣ: Γιώργος Μιχαηλίδης
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Ελένη Λάμπρου


ΧΑΡΤΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ






No comments:

Post a Comment