Sunday 14 November 2021

Πεζοπορία στο ΜΟΝΟΠΑΤΙ από ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΚΑΘΑΡΟΥ προς ΚΡΙΤΣΑ

 Στο παλιό, λιθόστρωτο μονοπάτι που ενώνει το οροπέδιο Καθαρού με το κεφαλοχώρι της Κριτσάς περπάτησε η ομάδα του Ορειβατικού Συλλόγου Αγίου Νικολάου, την Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2021


Μοιραστήκαμε μια εύκολη πεζοπορία, ακολουθώντας την διαδρομή που για αιώνες έχουν χαράξει τα βήματα των κατοίκων της περιοχής και απολαύσαμε την ξεχωριστή ομορφιά της φύσης.





Νωρίς το πρωί της Κυριακής ξεκινήσαμε για το κοντινό μας οροπέδιο. Ο καιρός ιδανικός για δραστηριότητες στη φύση, με μέτρια θερμοκρασία και ελαφρά συννεφιασμένο ουρανό. Απολαμβάνουμε την διαδρομή όπως οδηγούμε τα αυτοκίνητα μας προς την αφετηρία, με την εκπληκτική θέα προς τον Μεραμπελιώτικο κόλπο και το υπέροχο ορεινό τοπίο, με τους επιβλητικούς πρίνους και τα φυσικά γλυπτά από γκρίζα πέτρα.

Αφήσαμε τα αυτοκίνητα μας πριν από τον οικισμό του ‘Αβδελιακού’ που βρίσκεται στην είσοδο του οροπέδιου και ξεκινάμε την πεζοπορία από την θέση ‘Δάμακας’. Αρχίζουμε περπάτημα από υψόμετρο 1.215μ για να καταλήξουμε μετά από 4,5 ώρες στην Κριτσά, που βρίσκεται σε υψόμετρο 272μ. Καλύπτουμε υψομετρική διαφορά κατάβασης 954μ βαδίζοντας πάνω στο παλιό μονοπάτι, που χρονολογείται από την εποχή των Μινωιτών.



Τις προηγούμενες δεκαετίες ήταν η κύρια οδική αρτηρία, που χρησιμοποιούσαν οι ντόπιοι από και προς το οροπέδιο. Το φανερώνει το καλοφτιαγμένο καλντερίμι που διατηρείται ακόμη σε μεγάλο μήκος, τα πετρόκτιστα, πλευρικά τοιχία στήριξης και κυρίως το πλάτος του μονοπατιού, που σε αρκετά σημεία είναι 3μ. ή για τα δεδομένα της τότε εποχής πλάτος αρκετό για να χωράνε δυο φορτωμένα γαϊδούρια.



Το μονοπάτι έχει μήκος περίπου 9χλμ και είναι ευδιάκριτο και σε αρκετά καλή κατάσταση (είχε επισκευαστεί πριν κάμποσα χρόνια), ιδανικό για πεζοπορία. Διασχίζει το δάσος της Κριτσάς, που είναι κατάφυτο με κυπαρίσσια, πρίνους, ασφένταμους, αζίλακες και αμπελιτσές και στο μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής η θέα είναι μοναδική.





Ακολουθούμε διαρκώς κατηφορική πορεία με ήπια κλίση. Διασχίζουμε το γνώριμο ορεινό τοπίο, με τους θεόρατους πρίνους και τα ριζωμένα βράχια. Τα χειμωνιάτικα αγριολούλουδα ξεπροβάλουν ανάμεσα από τις πέτρες και εντυπωσιάζουν με την απέριττη ομορφιά τους. Ανάμεσα τους ξεχωρίζουμε κρόκους και κολχικά. Και φυσικά τα πάντα παρόντα στη περιοχή αιγοπρόβατα, που μας παρακολουθούν με αδιαφορία.  





Το μονοπάτι ξεδιπλώνεται φιδογυριστά μέσα στο δάσος, αν και σε κάποια σημεία ο σύγχρονος αυτοκινητόδρομος το έχει εξαφανίσει. Φτάνουμε στη θέση ‘Αστιβιδωπό’ και κάνουμε σύντομη στάση στον καλαίσθητα διαμορφωμένο χώρο που φιλοξενεί τις υπαίθριες εκδηλώσεις του καλοκαιριού. Συνεχίζουμε κατηφορικά κάτω από τα πανύψηλα δέντρα, ενώ μπροστά μας απλώνεται ο καταπράσινος κάμπος και η θάλασσα στο βάθος.


Σύντομα διακρίνουμε το όμορφο χωριό της Κριτσάς, που αποκαλύπτεται σταδιακά ανάμεσα από δύο βραχώδεις βουνοπλαγιές. ΄Οσο πλησιάζουμε, ξεπροβάλουν και οι δυο γειτονιές του χωριού, που ξεχωρίζει κάτασπρο ανάμεσα στον κάμπο με τα λιόδεντρα. 




Διασχίζουμε την γειτονιά ‘Κουκίστρες’ και περιπλανιόμαστε στα γραφικά δρομάκια του χωριού, που τα τελευταία χρόνια είναι αγαπημένος προορισμός ντόπιων και αλλοδαπών επισκεπτών. Καταλήγουμε στο parking, όπου περιμένουμε τους οδηγούς να επιστρέψουν στο οροπέδιο για να παραλάβουν τα αυτοκίνητα τους, με την ικανοποίηση ότι βαδίσαμε στα χνάρια των Μινωιτών!

ΑΡΧΗΓΟΣ:   Λεωνίδας Κλώντζας

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:  Γιάννης Πάγκαλος, Λεωνίδας Κλώντζας

ΒΙΝΤΕΟ:  Γιάννης Πάγκαλος

ΧΑΡΤΗΣ:    Γιάννης Πάγκαλος

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ:  Ελένη Λάμπρου

ΧΑΡΤΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ 

Powered by Wikiloc

No comments:

Post a Comment