Monday 20 September 2021

ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ στην περιοχή ΚΑΛΟΥ ΧΩΡΙΟΥ

Στην περιοχή του Καλού Χωριού περπάτησε η ομάδα του Ορειβατικού Συλλόγου Αγίου Νικολάου, την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2021, σε μια ενδιαφέρουσα διαδρομή μέσα στο πευκοδάσος. Ακολουθήσαμε την διαδρομή Πύργος - μάντρα Κοντοπόδη - κορυφή Τσιγκούνη - προφήτης Ηλίας, απολαμβάνοντας την εκπληκτική θέα προς τον κάμπο και τον Μεραμπελιώτικο κόλπο.


Ξεκινήσαμε στις 8:30 το πρωί, από την ‘μάντρα του Κοντοπόδη’, νότια του Καλού Χωριού, ακολουθώντας ανηφορική πορεία πάνω σε χωματόδρομο. ΄Οσο ανηφορίζαμε μας αποκαλύπτεται σταδιακά η θέα προς τον οικισμό της Πρίνα, το ξωκλήσι του Τίμιου Σταυρού πάνω στο λόφο, το μικρό εκκλησάκι κάτω στην κοιλάδα που λειτούργησε σαν κρυφό σχολείο την περίοδο της Τουρκοκρατίας και προς τον λόφο ‘Φιλιοτράκη’.

Ανηφορίζουμε μέχρι την κορυφή Τσιγκούνη και κάνουμε στάση για να θαυμάσουμε την εντυπωσιακή θέα. Συνεχίζουμε με κατεύθυνση ανατολική μέσα από το δάσος και κατόπιν κατευθυνόμαστε δυτικά προς το εκκλησάκι του προφήτη Ηλία, που είναι χτισμένο σε πευκόφυτη βουνοπλαγιά με ανεμπόδιστη θέα.

Περπατούμε κάτω από σκιερά πεύκα, πάνω σε μονοπάτι στρωμένο με πυκνές πευκοβελόνες. Καλοδεχούμενη η δροσιά του δάσους, καθώς η μέρα είναι ιδιαίτερα ζεστή και η μεσημεριανή θερμοκρασία θυμίζει περισσότερο καλοκαίρι παρά φθινόπωρο. Διασχίζουμε το δάσος, απολαμβάνοντας την σιγαλιά και τις μυρωδιές από το ρετσίνι και τους αρωματικούς θάμνους.

Στον φροντισμένο προαύλιο χώρο της εκκλησίας κάνουμε στάση για ξεκούραση και για να απολαύσουμε την υπέροχη θέα. Στο βάθος ο κόλπος του Μιραμπέλλου αστράφτει κάτω από τον λαμπερό ήλιο, με το μικρό νησάκι των Αγίων Πάντων να ξεχωρίζει απέναντι από την πόλη του Αγίου Νικολάου. Ιδιαιτέρα γραφικές οι 'γλώσσες'  ξηράς που εισχωρούν βαθιά μέσα στη θάλασσα και σχηματίζουν τους απάνεμους κόλπους και τις υπέροχες παραλίες του Καλού Χωριού. Εντυπωσιάζουν το νησάκι της Ψείρας και οι μικρότερες βραχονησίδες που μοιάζουν να αιωρούνται ανάλαφρες στην αχλύ του μεσημεριού πάνω από την θάλασσα,  που λόγω της έντονης ζέστης και υγρασίας δεν έχει το συνηθισμένο γαλάζιο χρώμα αλλά φαίνεται γκριζόχρωμη και ακίνητη.

Από το παλιό μονοπάτι καταλήξαμε στην αφετηρία έχοντας διανύσει σε 4 ώρες περισσότερο από 10χλμ με υψομετρική διαφορά 441μ.  

ΑΡΧΗΓΟΣ: Μιχαηλίδης Γιώργος

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Μιχαηλίδης Γιώργος

ΧΑΡΤΗΣ: Μιχαηλίδης Γιώργος

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Λάμπρου Ελένη 


ΧΑΡΤΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ

Powered by Wikiloc

No comments:

Post a Comment