Μία ακόμα απογευματινή πεζοπορία, διοργάνωσε ο Ορειβατικός Σύλλογος Αγίου Νικολάου. Μετά το πέρασμα του φαραγγιού Κατσικαντάρα (6 Ιουλίου), την ανάβαση στην κορυφή Ανεφαλάκοι του Καθαρού, η απογευματινή πεζοπορία ήταν στην περιοχή του Καστελίου και της Φουρνής. Ήταν μία επίσκεψη στο «Άγιον Όρος», όπως αποκαλείται, της Κρήτης, καθώς περιελάμβανε επισκέψεις σε πολλά θρησκευτικά μνημεία του Πάνω Μεραμπέλλου.
![]() |
Παλιά οικία από Καστελλι Φουρνής |
![]() |
Δεξαμενή στο Καστέλλι Φουρνής |
Ιδιαίτερες στάσεις έγιναν στη Μονή Κεράμου (Μεταμόρφωση Σωτήρος), κοντά στο Καστέλλι Φουρνής. Η Μονή ιδρύθηκε από τον ιερέα Γεώργιο Κατσαρά και τα παιδιά του, μοναχούς Ξενοφώντα και Ιωαννίκιο, κατά τα τελευταία χρόνια της Ενετοκρατίας, στις 25 Ιουλίου 1644, όπως αναφέρεται στην ανάγλυφη επιγραφή πάνω από τη είσοδο του ναού, δηλαδή λίγο πριν καταλάβουν οι Τούρκοι την Κρήτη το 1669.
![]() |
Μονή Κεράμου |
Επόμενη στάση έγινε στη Μονή της Παναγίας Κεραπολίτισσας ή Καρδιώτισσας (Γενέθλιο της Θεοτόκου). Ιδρύθηκε το 1614 από το μοναχό Ιωαννίκιο Πατσούδη. Μέσα σε περιμετρικό τείχος, βρίσκονται τα ερείπια ενετικών κελιών, δεξαμενών, αλλά και του αναστηλωμένου δημοτικού σχολείου, το οποίο έγινε διάσημο στο τέλος της Τουρκοκρατίας και θεωρείται από τα παλιότερα σχολεία της Κρήτης (του 1848).
![]() |
Ωραίο μονοπάτι προς Κεραπολίτισσα |
Η πεζοπορία περιλάμβανε επίσκεψη στο Επισκοπείο της Φουρνής, ένα σημαντικό θρησκευτικό μνημείο που, δυστυχώς, είναι ένα βήμα πριν την κατάρρευσή του. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι το συγκρότημα, λόγω της ιστορικής και αρχιτεκτονικής του αξίας, έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Ήταν η έδρα του Επισκοπείου Πέτρας με Επίσκοπο τον Ιωακείμ Κλώντζα, που ανακηρύχτηκε «Άγιος» από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Είχαμε διαβάσει (2021) για ομόφωνη γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίου Νικολάου για την αγορά του σημαντικότατου αυτού μνημείου. Μάλιστα η πρώην προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Λασιθίου κ. Χρύσα Σοφιανού είχε ζητήσει «να δωρισθούν τα γύρω από το Επισκοπείο ερειπωμένα κτίσματα, ώστε να αναδειχτεί μία βενετσιάνικη γειτονιά και οι ιδιοκτήτες έτσι να γίνουν ευεργέτες του τόπου τους».
Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ήταν η περιήγηση και στα στενά του Καστελίου. Πολλά είναι τα αρχιτεκτονικά μνημεία του χωριού, τα οποία αποκτούν μεγαλύτερη αξία από την απόφαση των κατοίκων να χαράξουν στο άνω μέρος της περίτεχνης εξώπορτας το έτος κατασκευής του σπιτιού, κυρίως από το 1890 έως το 1910.
*(άρθρο Λεωνίδα Κλώντζα από εφημερίδα Ανατολή):
https://www.anatolh.com/topikanea/agiosnikolaos/pezoporia-sto-agion-oros-tis-kritis/
ΑΡΧΗΓΟΣ: Λεωνίδας Κλώντζας
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Λεωνίδας Κλώντζας
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Λεωνίδας Κλώντζας
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ: Μαρία Μετζογιαννάκη
ΒΙΝΤΕΟ: ----------
ΧΑΡΤΗΣ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑΣ : --------------
No comments:
Post a Comment