Sunday, 20 July 2025

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ΑΝΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΟΞΑ

Λόγω της ζέστης και των ανειλημμένων υποχρεώσεων του καλοκαιριού -είμαστε και τουριστική πόλη- μόλις πέντε ορειβάτες τίμησαν την απογευματινή πεζοπορία του Συλλόγου την Κυριακή 20 Ιουλίου 2025 στην κορυφή της Οξάς, με τον ενδιαφέροντα αρχαιολογικό χώρο, που υψώνεται ίσα πάνω απ' την Ελούντα. όλοι εμείς οι υπόλοιποι ζηλέψαμε την θέα και την ομορφιά του τοπίου κοιτώντας τις φωτογραφίες.

4+1 ο φωτογράφος οι τυχεροί που απόλαυσαν τη θέα από τον λόφο της Οξάς στην απογευματινή πεζοπορία της Κυριακής 20 Ιουλίου

Ιούλιος είναι η εποχή του χρυσού γαϊδουράγκαθου, που στολίζει σαν κόσμημα τον λόφο!

Θέα δυτικά στον κόρφο της Ελούντας και τη Σπιναλόγκα

Αλλά και ανατολικά, από το εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής, θέα στην πόλη του Αγίου Νικολάου και τα νησάκια του κι όλο τον κόλπο του Μεραμπέλλου.

Ταμίας και Πρόεδρος του Δ.Σ. σκαρφαλωμένοι στο παλιό πυροβολείο κι όπως είπε και μια ψυχή: "Άμα δεν πηγαίνει μια γυναίκα να τους προσέχει όλο κουζουλάδες κάνουν"

Ορίστε κι η απόδειξη! Ομαδική με σκιές "Δροσουλίτες" τάχαμου!

Το μονοπάτι καλά σηματοδοτημένο από τη ΔΑΕΑΝ. Σε μια ώρα και κάτι ανεβαίνεις την απότομη ομολογουμένως ανηφόρα και σ' άλλο τόσο την κατεβαίνεις, γιατί θέλει προσοχή καθώς πέφτει και το φως. Η απόσταση είναι μόλις 5 χλμ κι η υψομετρική διαφορά 300μέτρα.  

Λίγα λόγια για τον αρχαιολογικό χώρο από πληροφορίες προηγούμενων πεζοποριών:

Στην κορυφή βρίσκεται ο εκτεταμένος αρχαιολογικός χώρος, που έχει σαν χαρακτηριστικό του τις πολλές δεξαμενές νερού, στεγασμένες και μη, (τουλάχιστον 52, διαβάζουμε στην ιστοσελίδα www.kastra.eu, αν και ο θρύλος τις ανεβάζει πάνω από 100). Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς, για ποιο λόγο ο χώρος αυτός αποτέλεσε κάστρο: αν και ο λόφος είναι χαμηλός, μόλις 563 μέτρα, η ανηφόρα ως εδώ είναι εξοντωτική, καθώς είναι εντελώς κάθετη κι οπωσδήποτε δίνει το πλεονέκτημα στον αμυνόμενο! Ακόμα τα βράχια σε πολλές μεριές είναι εντελώς απρόσιτα και τέλος ο χώρος δίνει απίστευτη εποπτεία σε όλους τους χερσαίους και θαλάσσιους δρόμους της περιοχής! Κατά την παραπάνω ιστοσελίδα το όνομα της οφείλεται στο ρήμα «οξύνω», που σημαίνει ακονίζω, καθώς στην περιοχή υπάρχει άφθονη ακονόπετρα, σχιστολιθικό πέτρωμα, με το οποίο έχει κτιστεί και η οχύρωση, υλικό κάποτε πολύ σημαντικό, καθώς εκτός απ’ τη χρήση του στο νοικοκυριό και κάθε πολεμιστής κουβαλούσε για τα σπαθιά του! Κάποιοι θεωρούν ότι εδώ ήταν η αρχαία Νάξος, αλλά μάλλον αυτό δεν είναι σωστό, αλλά προέρχεται απ’ το γεγονός ότι η ακονόπετρα στ’ αρχαία ονομαζόταν ‘ναξία λίθος’, επειδή κοιτάσματά της υπήρχαν και στο συγκεκριμένο νησί των Κυκλάδων, όπου υπάρχει επίσης όρος Οξά!  (πηγή: Cretan beaches)

Τα ερείπια του οικισμού φαίνεται να είναι κυρίως μεσοβυζαντινά. Η ανάπτυξη του  εδώ ψηλά ίσως σχετίζεται με την καταστροφή και βύθιση της γειτονικής πόλης του Ολούντα από σεισμό το 780 μ.Χ., αλλά και με τις επιδρομές των Σαρακηνών πειρατών. Απ’ ότι φαίνεται εγκαταλείφθηκε τον 10ο αιώνα μ.Χ. Ένα άλλο περίεργο γνώρισμα του είναι  η αποσπασματική οχύρωση, ίσως γιατί λόγω της μορφολογίας του εδάφους δεν ήταν απαραίτητη η ενιαία τειχοποιία και βέβαια η τελευταία είναι κατασκευασμένη –από τι άλλο;- από κατεργασμένες σχιστολιθικές πλάκες, τουτέστιν ακονόπετρες!

Ίχνη από τείχη σε αρκετά σημεία

Μια απ' τις πολλές δεξαμενές

ΑΡΧΗΓΟΣ: Γιώργος Πόθος - Γιάννης Πάγκαλος

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣΓιάννης Πάγκαλος - Πάνος Ευδαίμων

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: 

Μαρία Μετζογιαννάκη

ΒΙΝΤΕΟ: ----------

ΧΑΡΤΗΣ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑΣ : --------------


No comments:

Post a Comment