Sunday 16 January 2022

Πεζοπορία ΠΡΙΝΑ-ΣΚΥΦΙΑ-ΚΑΛΑΜΑΥΚΑ & κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας

Με πολύ κρύο, λόγω των δυνατών βοριάδων, πραγματοποιήθηκε  η πεζοπορία της 16ης Ιανουαρίου 2022 του Ορειβατικού Συλλόγου Αγίου Νικολάου στην περιοχή της Καλαμαύκας.



Το γραφικό χωριό της Καλαμαύκας, από τα πιο ακμαία και ιστορικά χωριά της Ιεράπετρας, είναι χτισμένο σε υψόμετρο 500μ. στην τοποθεσία που πιθανολογείται ότι βρίσκονταν η αρχαία, Μινωική πόλη Λάρισα. Τα αρχαιολογικά ευρήματα στη θέση Ψαθί λίγο πιο έξω από τον οικισμό φανερώνουν σημαντική ανθρώπινη δραστηριότητα, καθώς οι πλούσιες πηγές ήταν ανέκαθεν πόλος έλξης, οπότε η περιοχή κατοικείται αδιάλειπτα για χιλιάδες χρόνια. Η περιοχή ονομάζεται και “μικρά Μετέωρα του Λασιθίου”, καθώς πελώρια βράχια και τεράστιοι ογκόλιθοι ξεπετάγονται επιβλητικά ανάμεσα από την πλούσια βλάστηση. Το μοναδικό φυσικό περιβάλλον παρομοιάζεται και με “Κινέζικο τοπίο”, καθώς τα μοναχικά πεύκα που φυτρώνουν πάνω στα βράχια μοιάζουν από μακριά με μπονσάι. Το πιο χαρακτηριστικό σημείο του χωριού είναι ο “Κάστελος”, ένας εντυπωσιακός βραχώδης όγκος, που παλιότερα ήταν το φυσικό φρούριο του οικισμού. Τα πλούσια αρχαιολογικά ευρήματα (ανάμεσα τους και ένα χάλκινο ειδώλιο του Ασκληπιού, που πλέον βρίσκεται σε μουσείο της Οξφόρδης), επιβεβαιώνουν ότι ο επιβλητικός βράχος ήταν η ακρόπολη της αρχαίας πόλης. Σήμερα στην κορυφή, μέσα σε σπήλαιο, βρίσκεται το εκκλησάκι του Τιμίου Σταυρού, που μπορείς να επισκεφθείς ανεβαίνοντας 248 σκαλοπάτια. Η θέα από την κορυφή είναι μοναδική, με τον κάμπο της Ιεράπετρας και το Λιβυκό Πέλαγος απ’ τη μια και το χωριό με την οροσειρά της Δίκτης απ’ την άλλη. 

Από την περιοχή Κεφαλοβρύσι, με τις όμορφα διαμορφωμένες πηγές και τα θεόρατα πλατάνια ξεκινάει ο Καλαμαυκιανός ποταμός, που διασχίζει τμήμα του οικισμού, προσφέροντας ένα μοναδικό θέαμα σε όσους θελήσουν να δροσιστούν επισκεπτόμενοι τις παραδοσιακές, παραποτάμιες ταβέρνες. 

Λίγο έξω από το χωριό ξεκινά το μονοπάτι που οδηγεί στο φαράγγι του Χαυγά, που εντυπωσιάζει με τα κάθετα, βραχώδη πρανή και τα τρεχούμενα νερά. Στην περιοχή σώζονται αξιόλογοι ναοί, με εντυπωσιακά ξυλόγλυπτα στο εσωτερικό και ιδιαίτερη διακόσμηση στην εξωτερική πόρτα, ενώ στη θέση Καστελάνα λίγο πιο έξω απ’ τον οικισμό, βρίσκονται οι μεταβυζαντινοί ναοί του Αγίου Γεωργίου και Τίμιου Σταυρού, με παλιές τοιχογραφίες.




Παρά το κρύο στις 9 περίπου η ώρα, στην αφετηρία της διαδρομής μας, λίγο μετά την Πρίνα είχε μαζευτεί μια μεγάλη και κεφάτη παρέα: 47 πεζοπόροι από διάφορα σημεία του Νομού, ανάμεσα στους οποίους και πέντε παιδιά, καθώς και κάποια χαριτωμένα σκυλάκια. Λίγο η ευκολία της πεζοπορίας και η συντομία της, λίγο η ανάγκη να ξεφύγουμε απ’ την κλεισούρα των τελευταίων ημερών λόγω κακοκαιρίας, ίσως και η προαναγγελθείσα κοπή της πίτας, έφερε αρκετό κόσμο στη φύση.



Ανηφορίζουμε λοιπόν σε χωματόδρομο ακολουθώντας το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 περνώντας ανάμεσα από ελαιώνες, σε πολλούς απ’ τους οποίους υπήρχαν ακόμα στρωμένα δίχτυα και δούλευαν ακατάπαυστα τα ραβδιστικά. Λίγο ψηλότερα συναντάμε τα Σκυφιά, το μικρό οροπέδιο με τα αμπέλια, που ακλάδευτα ακόμα, περιμένουν τη σειρά τους, μετά τις ελιές κι αφού περάσουν τα μεγάλα κρύα. Οι πολύ δυνατές ριπές του κρύου αέρα μάς αναγκάζουν να επιταχύνουμε το βήμα μας και να παρακάμψουμε το εκκλησάκι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στην κορυφή του υψώματος.


Μόλις παίρνουμε την κατηφόρα προς Κεφαλοβρύσι, ο αέρας κάπως μαλακώνει. Έτσι μπορούμε να θαυμάσουμε λίγο περισσότερο το τοπίο: αρχίζει ν’ ανοίγεται μπροστά μας η θέα προς το Νότιο Κρητικό Πέλαγος, το φράγμα των Μπραμιανών, τον κάμπο της Ιεράπετρας. Ο αγροτικός δρόμος, που ακολουθούμε κινείται παράλληλα με την κοίτη του Καλαμαυκιανού ποταμού, στην οποία ρέει αρκετό νερό λόγω των τελευταίων βροχοπτώσεων. Κι ενώ στη μεριά που κινούμαστε συνεχίζονται οι ελαιώνες, στην απέναντι απλώνεται ένα εντυπωσιακό πρινόδασος, στα ανοίγματα του οποίου εμφανίζονται μεγαλοπρεπείς συνθέσεις βράχων σμιλεμένων απ’ το νερό, τον ήλιο, τον αέρα, που μας θυμίζουν ότι η περιοχή φέρει τον τίτλο «Μετέωρα» της Κρήτης. Όσο προχωράμε το νερό πληθαίνει, όσο πλησιάζουμε στο Κεφαλοβρύσι, στου οποίου τη μαγεία υποκλινόμαστε, όταν φτάνουμε: Η θέα του τρεχούμενου νερού με τις πηγές που αναβλύζουν από διάφορα σημεία, μια μεγάλη οικογένεια από πάπιες, που πλατσουρίζει στα νερά, τα ψηλά πλατάνια, που δεσπόζουν στο χώρο. Μπορούμε να φανταστούμε τι όαση δροσιάς αποτελεί για τους επισκέπτες τους καλοκαιρινούς μήνες. Χαμογελαστοί παρατασσόμαστε όλοι στα σκαλοπάτια του γραφικού πέτρινου γεφυριού για μια ομαδική φωτογραφία.


Η πεζοπορία μας συνεχίζεται στο πολύ όμορφο χωριό της Καλαμαύκας. Είναι φανερό ότι το νερό εδώ είναι σε αφθονία: κήποι με εσπεριδοειδή με τους πορτοκαλοκίτρινους καρπούς τους, γλάστρες κι αλιτάνες με λουλούδια όλων των ειδών στολίζουν τα γραφικά στενά. Κάνουμε μια στάση στην εκκλησία του Αγίου Αντωνίου, του Πολιούχου του χωριού, με τον εντυπωσιακό εξωτερικό διάκοσμο. Παλιός ναός του 1863, με δύο κλίτη αφιερωμένα στον Άγιο Αντώνιο και στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, όπως μας πληροφορεί περίτεχνη ανάγλυφη επιγραφή πάνω απ’ τη θύρα του.




Φτάνοντας στην πλατεία του χωριού το ενδιαφέρον μας κινεί η λίθινη απομίμηση του αγαλματιδίου του Ασκληπιού, που είχε βρεθεί στην περιοχή. Λίγο πιο πέρα εκτίθεται λίθινη αρχαία κατασκευή για τη σύνθλιψη των ελιών και την παραγωγή ελαιολάδου.  Από εδώ παίρνουμε τα 248 σκαλοπάτια, για ν’ ανέβουμε στον απότομο λόφο του Κάστελλου. Από κει η θέα του χωριού και της γύρω περιοχής μάς αποζημιώνει. Εξίσου εντυπωσιακό είναι το όρυγμα στο βράχο, που φιλοξενεί τον σπηλαιώδη ναό του Τιμίου Σταυρού. Η ιερότητα του χώρου συνεχίστηκε αδιάλειπτα από την αρχαιότητα, αφού εδώ υπήρχε ιερό κορυφής της αρχαίας πόλης Λάρισας.







Κατηφορίζουμε ξανά ως το Κεφαλοβρύσι, όπου παρουσία σύσσωμου του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου και μετά από μια σύντομη ομιλία, του Προέδρου, Λεωνίδα Κλώντζα, με ευχές για υγεία και καλές πεζοπορίες για όλους, κόψαμε την βασιλόπιτα του 2022





Το φλουρί έπεσε φέτος στη γραμματέα του Συλλόγου, Μαρία Μετζογιαννάκη, κι όλοι της ευχηθήκαμε «Καλή και τυχερή να είναι καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς»! Το δώρο που συνόδευε την εύρεση του φλουριού ήταν μια δωροεπιταγή για ορειβατικό εξοπλισμό, χορηγούμενη κατά το ήμισυ απ’ το Σύλλογο και κατά το ήμισυ από το κατάστημα DIRECT ADVENTURE στον Άγιο Νικόλαο, το οποίο κι ευχαριστούμε, για την προσφορά του! Ευχαριστούμε επίσης τον αρχηγό της εξόρμησης, Γιάννη Πάγκαλο, που κατάφερε να μεταφέρει ‘αλώβητη’ τη βασιλόπιτα στο χώρο, καθώς και τον Γιώργο Βαρδάκη, που μας ξενάγησε στην περιοχή. Σύντομη η πεζοπορία, αλλά παρ’ όλ’ αυτά περπατήσαμε στο ρελαντί 10,5 χιλιόμετρα σε 3,5 ώρες. Καλή χρονιά με υγεία, ευτυχία κι όμορφα ταξίδια στη φύση για όλους μας! 

ΑΡΧΗΓΟΣ: Γιάννης Πάγκαλος

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Γιάννης Πάγκαλος, Παναγιώτης Ευδαίμων

ΒΙΝΤΕΟ: Γιάννης Πάγκαλος

ΧΑΡΤΗΣ: Παναγιώτης Ευδαίμων

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Μαρία Μετζογιαννάκη

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ελένη Λάμπρου

Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΜΑΣ

No comments:

Post a Comment