Sunday, 14 April 2019

ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ ΚΟΛΟΚΥΘΑΣ, ΕΛΟΥΝΤΑ

Την Κυριακή 14 Απριλίου η ομάδα μας περπάτησε στην χερσόνησο της Σπιναλόγκας ή Κολοκύθας, σε μια κοντινή μας περιοχή στην Ελούντα, που πάντα μας εκπλήσσει ευχάριστα με τους κρυμμένους της θησαυρούς.



     
Η Κολοκύθα βρίσκεται απέναντι από το θέρετρο της Ελούντας και στην ουσία πρόκειται για μία χερσόνησο που ενώνεται με μία πολύ λεπτή λωρίδα γης με την ξηρά, η οποία διακόπτεται από τον μικρό ισθμό του Πόρου. ΄Εχει μήκος 5,2 χλμ και πλάτος 2,2χλμ. Στην αρχαιότητα εδώ βρισκόταν η αρχαία πόλη της Ολούς και αργότερα, κατά την ενετοκρατία, στην περιοχή βρισκόταν οι αλυκές των Βενετών.



Οι Ενετοί δημιούργησαν και το νησί της Σπιναλόγκας, το οποίο πριν αποτελούσε συνέχεια της Κολοκύθας, και πάνω του έκτισαν οχυρό για την προστασία του κόλπου. Ο ισθμός του Πόρου κατασκευάστηκε το 1897 από τους Γάλλους συμμάχους για την ένωση της λιμνοθάλασσας της Ελούντας με τον κόλπο του Μιραμπέλλου. Τον ισθμό διασχίζει μία πέτρινη τοξωτή γέφυρα. Πολύ κοντά στη γέφυρα υπάρχουν πέτρινοι ανεμόμυλοι που δημιουργούν ένα μοναδικό σκηνικό με το τοπίο της γύρω περιοχής.


Το νησί αποτελεί καταφύγιο και τόπο αναπαραγωγής για απειλούμενα είδη, έχει χαμηλή θαμνώδη βλάστηση και αποτελεί ιδανικό μέρος για περίπατο, με πανοραμική θέα, κρυφούς κόλπους μαγευτικές παραλίες και ερείπια παλαιότερων εποχών.


ΙΣΜΘΟΣ ΠΟΡΟΥ






Η πεζοπορία μας ξεκίνησε από το ‘Κανάλι’, δίπλα από τους ανεμόμυλους και με κατεύθυνση δυτική, από μονοπάτι δίπλα στη θάλασσα ανεβήκαμε στο μικρό οροπέδιο, όπου συναντώνται οι 4 δρόμοι της χερσονήσου. Συνεχίσαμε νότια προς την παραλία ‘Βαθύ’, ένα κλειστό κόλπο που προσφέρει απάνεμο αραξοβόλι για τους ψαράδες τον χειμώνα.




     
Συνεχίσαμε δυτικά μέχρι τη κορυφή του βουνού της περιοχής και απολαύσαμε την θέα προς το φρούριο της Σπιναλόγκα και την Πλάκα. Το πολυφωτογραφημένο νησάκι των λεπρών μας αποκαλύφθηκε από μια άλλη οπτική γωνία, με τα επιβλητικά του τείχη δίπλα στη θάλασσα, το κάστρο του και τα χερσωμένα πια χωράφια του. 









Συνεχίσαμε προς το βορειότερο άκρο με ανατολική κατεύθυνση, προς την παραλία της Πελεκητής, με τα πεντακάθαρα νερά και το ξεχωριστό ανάγλυφο, καθώς η θάλασσα εισχωρεί βαθιά μέσα στην στεριά και σχηματίζει μια κλειστή όμορφη παραλία. Σε κοντινή απόσταση από την γραφική παραλία βρίσκεται το αρχαίο λατομείο, απ’ όπου ‘έκοβαν’ κομμάτια βράχων οι Ενετοί και οι Ολούντιοι για τις κατασκευές τους, ενώ οι πέτρες του χρησιμοποιήθηκαν και για την οικοδόμηση της Σπιναλόγκα. Οι γιγάντιοι βράχοι που έχουν λαξευτεί από τους παλιούς πελεκητάδες,  εντυπωσιάζουν με το αλλόκοτο σχήματα σχήμα τους από τεράστια πέτρινα σκαλοπάτια.
 ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΤΟΜΕΙΟ (video):ΕΔΩ
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΤΟΜΕΙΟ:  ΕΔΩ

ΑΡΧΑΙΟ ΛΑΤΟΜΕΙΟ

ΠΑΡΑΛΙΑ ΠΕΛΕΚΗΤΗΣ




Με πορεία παράλληλη με την βόρεια πλευρά του ‘νησιού’, περάσαμε από το ακρωτήρι του μικρού κριού και συνεχίσαμε μέχρι το ακρωτήρι του μεγάλου κριού (τοπωνύμια που δόθηκαν από την ομοιότητα των ακρωτηρίων με τον πολιορκητικό κριό). Στη μέση της διαδρομής συναντήσαμε το ξωκλήσι του Αγίου Ιωάννη, που κτίστηκε από εισφορές των τροφίμων της Σπιναλόγκα. 


ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
 

Συνεχίσαμε νοτιοανατολικά και από παλιό μονοπάτι επιστρέψαμε στην αφετηρία, από το αρχικό παραλιακό μονοπάτι, παίρνοντας μαζί μας εικόνες μοναδικής ομορφιάς από τον κόλπο του Μεραμπέλλου, την κοσμοπολίτικη Ελούντα με τα πολυτελή ξενοδοχειακά συγκροτήματα, την Πλάκα και το νησάκι της Σπίναλόγκα. Διανύσαμε 10.66χλμ σε 3,5 περίπου ώρες.

ΑΡΧΗΓΟΣ: Γιώργος Μιχαηλίδης
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Γιάννης Πάγκαλος, Θανάσης Κολοτούρος
ΒΙΝΤΕΟ: Γιάννης Πάγκαλος, Λεωνίδας Κλώντζας
ΧΑΡΤΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ: Λεωνίδας Κλώντζας
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Ελένη Λάμπρου



Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΜΑΣ

No comments:

Post a Comment