Monday, 22 April 2019

ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΛΑΣΙΘΙΟΥ - ΚΡΆΣΙ

Την Κυριακή 21 Απριλίου τα μέλη του Ορειβατικού Συλλόγου Αγίου Νικολάου απόλαυσαν μια ακόμη ξεχωριστή διαδρομή στα Λασιθιώτικα βουνά, στις πλαγιές της Σελένας. Οι πεζοπόροι μοιράστηκαν μοναδικές εικόνες από την ανθισμένη ανοιξιάτικη φύση, καταπράσινα οροπέδια, άγνωστες αρχαιολογικές τοποθεσίες και την πανοραμική θέα προς τον νομό του Ηρακλείου!

Η ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ στην ΠΛΑΤΕΊΑ, στο ΚΡΑΣΙ
Η διαδρομή μας ξεκίνησε από το Σελί Αμπέλου, από την βορεινή είσοδο του οροπεδίου Λασιθίου, όπου μας καλωσορίζει το μεγαλύτερο μυλοτόπι της Κρήτης.


Εδώ σώζονται 24 ημικυκλικοί πέτρινοι ανεμόμυλοι, του τύπου "μονόπαντου" ή "ξετροχάρη", που τα πτερύγια τους μπορούν να περιστραφούν χειροκίνητα, ανάλογα με τη διεύθυνση του ανέμου. Οι ανεμόμυλοι χτίστηκαν την εποχή της ενετοκρατίας και το 1986 το συγκρότημα χαρακτηρίστηκε σαν έργο τέχνης.





Αφήσαμε τα αυτοκίνητα μας και με ελαφρά ανηφορική πορεία από παλιό μονοπάτι κατευθυνθήκαμε προς το Καρφί
Το Καρφί είναι ένα μεγάλο βραχώδες έξαρμα, με απίστευτη θέα προς τις βόρειες ακτές της Κρήτης. Στην κορυφή του, σε υψόμετρο 1141μ, έχουν εντοπιστεί ίχνη από Μινωικό Ιερό κορυφής. Στις βορειοανατολικές παρυφές υπάρχουν ίχνη από μικρό υστερομινωικό οικισμό, καθώς τα ‘σκοτεινά χρόνια’, δηλαδή την περίοδο μετά την κάθοδο των Δωριέων, Μινωίτες πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν σε δυσπρόσιτα μέρη για να επιβιώσουν. 










Ο οικισμός στο Καρφί εγκαταλείφτηκε έναν αιώνα αργότερα, επειδή πιθανόν οι ακραίες καιρικές συνθήκες του χειμώνα ανάγκασαν τους κατοίκους να αναζητήσουν νέο τόπο κατοικίας. Μετά από ανασκαφές εντοπίστηκαν συγκροτήματα μονώροφων οικιών, μεγάλο ιερό, πήλινα ειδώλια και θολωτοί τάφοι. 

ΚΑΡΦΙ




Λόγω του πολύ ισχυρού ανέμου, δεν ανεβήκαμε στην κορυφή, αλλά ακολουθήσαμε το στενό βραχώδες μονοπάτι που περνά δίπλα από τον αρχαιολογικό χώρο και μπροστά από την πηγή Βιτζιλόβρυση. Το παγωμένο νερό της πηγής χρησιμοποιούσαν οι Μινωίτες αιώνες πριν για τις ανάγκες τους, ενώ κοντά στην πηγή, σε χαμηλότερο υψόμετρο εντοπίστηκαν ίχνη από αρχαϊκό ιερό.

ΒΙΤΣΙΛΟΒΡΥΣΗ

Συνεχίσαμε από κατηφορικό μονοπάτι με προορισμό το Κράσι, με την θέα να ξεδιπλώνεται εντυπωσιακά μπροστά μας. Σε πρώτο πλάνο, ριζωμένα στις καταπράσινες βουνοπλαγιές, τα χωριά του Ηρακλείου, Κερά, Γωνιές, Αβδού. Ιδιαίτερα εντυπωσιακό το φράγμα Αποσελέμη, που αστράφτει κάτω από τον ανοιξιάτικο ήλιο, έχοντας στριμώξει τεράστιο όγκο νερού στη κοιλότητα ανάμεσα στα βουνά.




ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΑΠΟΣΕΛΕΜΗ
ΚΕΡΑ, ΓΩΝΙΕΣ, ΑΒΔΟΥ, ΦΡΑΓΜΑ ΑΠΟΣΕΛΕΜΗ
Καταλήξαμε στο γραφικό Κράσι, με τα τρεχούμενα νερά, τα όμορφα σοκάκια με τις λουλουδιασμένες αυλές και φυσικά τον αιωνόβιο πλάτανο στην πλατεία (όπου βγάλαμε και την καθιερωμένη ομαδική φωτογραφία), έχοντας διανύσει 6,68χλμ σε 3,5 ώρες. Περιμέναμε τους οδηγούς να πάρουν τα αυτοκίνητα τους από την αφετηρία και ανανεώσαμε το ραντεβού για την επόμενη πεζοπορία.  

ΑΡΧΗΓΟΣ: Λεωνίδας Κλώντζας
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Γιάννης Πάγκαλος, Θανάσης Κολοτούρος
ΒΙΝΤΕΟ: Γιάννης Πάγκαλος
ΧΑΡΤΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ: Λεωνίδας Κλώντζας
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Ελένη Λάμπρου


ΚΡΑΣΙ, ΠΛΑΤΕΙΑ

Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΜΑΣ


No comments:

Post a Comment