Sunday 27 October 2019

ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΦΑΡΑΓΓΙ ΡΟΖΑΣ & ΦΑΡΑΓΓΙ ΕΜΠΑΣΑΣ

Σε δυο ξεχωριστά φαράγγια του νομού Ηρακλείου, περπάτησε η ομάδα του Ορειβατικού Συλλόγου Αγίου Νικολάου.  Την Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2019 διασχίσαμε ένα από τα πιο όμορφα φαράγγια της Κρήτης, το φαράγγι της Ρόζας  και γνωρίσαμε το κατάφυτο φαράγγι της Εμπασάς.




Το φαράγγι της Ρόζας βρίσκεται στο Δήμο Χερσονήσου, στις δυτικές πλαγιές του όρους Δίκτη. Ξεκινά νοτιοανατολικά από το χωριό Γωνιές σε υψόμετρο 300μ και καταλήγει στο χωριό Κερά σε υψόμετρο 670 μέτρων. 




Αποτελεί παρακλάδι του φαραγγιού της Αμπέλου και τo συνολικό του μήκος είναι 2.750μ. Όπως τα περισσότερα φαράγγια της Κρήτης έχει νερό μόνο συγκεκριμένες περιόδους του χρόνου, όπως την άνοιξη όταν λειώνει το χιόνι και τον χειμώνα μετά από βροχοπτώσεις. 


Η ξεχωριστή ομορφιά του φαραγγιού της Ρόζας, οφείλεται στα τοιχώματα του, που έχουν σχηματιστεί μέσα στη θάλασσα σε βάθος μεγαλύτερο των 4.000μ, πριν από 150 εκατομμύρια χρόνια. Εντυπωσιάζουν οι γεωλογικοί σχηματισμοί με τα μεγάλα κάθετα βράχια στο χρώμα της σκουριάς, με έντονες πτυχώσεις με εντυπωσιακά καστανοκόκκινα χρώματα. Οι αποχρώσεις του κόκκινου στα πρανή του φαραγγιού οφείλονται στον φυλλίτη και πιθανόν αυτές οι ρόδινες αποχρώσεις να εξηγούν και το όνομα του φαραγγιού.



Μέσα στο φαράγγι φυτρώνουν πάνω από 120 είδη φυτών, κυρίως φυτά των γκρεμνών, ενώ στην περιοχή του βρίσκει καταφύγιο πλήθος πτηνών. Στις κάθετες άγριες πλαγιές του φαραγγιού φωλιάζουν γύπες, γεράκια αλλά και λαγοί και πέρδικες. Η πλούσια βιοποικιλότητα του φαραγγιού αποτελείται από πρίνους, αζίλακες, σφεντάμια  και λιόπρινα. Η κοίτη είναι κατάφυτη από πικροδάφνες, ενώ αφθονούν τα αρωματικά βότανα όπως τα φασκόμηλα, οι θρούμπες, τα θυμάρια και η ρίγανη.


Η πεζοπορίας μας ξεκίνησε μετά από τις Γωνιές και περίπου από τη μέση του μεγάλου φαραγγιού της Αμπέλου.  Μπήκαμε στο φαράγγι της Ρόζας και ακολουθούμε το μονοπάτι που ξεδιπλώνεται άλλοτε πάνω στα πρανή του φαραγγιού και άλλοτε μέσα στην κοίτη του, στην αρχή με μικρή κλίση και στη συνέχεια πιο ανηφορικά.


Όμορφη διαδρομή, που γίνεται ακόμη πιο εντυπωσιακή όταν το μονοπάτι αφήνει την κοίτη του ποταμού και σκαρφαλώνει φιδίσια σε μια κάθετη, απότομη ορθοπλαγιά.






















Η αδρεναλίνη ανεβαίνει όσο ανηφορίζουμε και η θέα  μας αποκαλύπτεται πανοραμικά. Λίγο πριν από την έξοδο πάνω στα κάθετα βράχια έχει λαξευτεί ένα πολύ στενό  επικίνδυνο πέρασμα, το οποίο σχεδόν κρέμεται στον γκρεμό. Στα πολύ επικίνδυνα σημεία έχει τοποθετηθεί ξύλινο προστατευτικό που προσφέρει ψευδαίσθηση ασφάλειας. Ανηφορίζουμε με προσοχή έφ' ενός ζυγού', σκαρφαλώνοντας πάνω στα πέτρινα 'σκαλοπάτια' κυριολεκτικά στο χείλος του γκρεμού.



Στο τέλος της απότομης ανάβασης κάνουμε στάση για ξεκούραση  στο ξύλινο κιόσκι, με το φαράγγι να απλώνεται επιβλητικό χαμηλότερα. Απαράμιλλη η θέα, με το μάτι να χάνεται στη μοναδική ομορφιά της ορεινής φύσης που δεν έχει ακόμη ΄ντυθεί' φθινοπωρινά λόγω του ιδιαίτερα ζεστού καιρού  των τελευταίων εβδομάδων.



Συνεχίζουμε με κατηφορική πορεία, αλλά αντί να ακολουθήσουμε το παλιό Μινωικό λιθόστρωτο μονοπάτι που οδηγεί προς το οροπέδιο Λασιθίου, στρίβουμε αριστερά  με κατεύθυνση τους οικισμούς ΄Ανω & Κάτω Κερά. Γνωστοί κυρίως για το μοναστήρι της Παναγίας της Κεράς, οι γραφικοί οικισμοί με τους ελάχιστους μόνιμους κατοίκους, είναι χτισμένοι σε μια κατάφυτη κοιλάδα με άφθονα πηγαία νερά. 





Κατηφορίσαμε προς το φαράγγι της Εμπασάς, ένα καταπράσινο φαράγγι με πυκνή βλάστηση που θυμίζει τροπική ζούγκλα!


Το φαράγγι της Εμπασάς ξεκινά από την Κάτω Κερά και μετά από 2χλμ καταλήγει στις Γωνιές. Το φαράγγι είναι κατάφυτο από πουρνάρια και πλατάνια, που τα τυλίγουν σφικτά πολλά αναρριχώμενα και τον χειμώνα σχηματίζονται αρκετοί καταρράκτες ύψους μέχρι 20μ. 
Απέναντι από τον μεγάλο καταρράκτη, ψηλά στα βόρεια τοιχώματα του φαραγγιού είναι κτισμένη η εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής, πάνω από την οποία υπάρχει βράχος στον οποίο λένε ότι αποτυπώνεται η εικόνα της Παναγίας (γι' αυτό το λόγο το φαράγγι λέγεται και Φαράγγι της Αποτύπωσης). 



 

Τρυπώσαμε μέσα στην πυκνή βλάστηση, με τις υπέροχες μυρωδιές της δροσερής φύσης να γεμίζουν τα πνευμόνια μας. Διασχίσαμε ένα αρκετά μεγάλο τμήμα του φαραγγιού, δυστυχώς όμως η οργιώδης βλάστηση και κυρίως τα πυκνά αγκαθωτά βάτα, δυσκόλευαν τα βήματα μας.
Επιστρέψαμε στις Γωνιές, έχοντας διανύσει σε  4 περίπου ώρες λίγο περισσότερο από 10χλμ, με υψομετρική διαφορά 735μ. Γράψαμε τον επίλογο της καθιερωμένης κυριακάτικης εξόρμησης μας σε ΤΑΒΕΡΝΑ της περιοχής, απολαμβάνοντας νόστιμες παραδοσιακές συνταγές, με τη συνοδεία ακορντεόν. 



ΧΑΡΤΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ: εδώ


ΑΡΧΗΓΟΣ: Παναγιώτης Ευδαίμων
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Παναγιώτης Ευδαίμων,  Γιάννης Πάγκαλος
ΒΙΝΤΕΟ: Γιάννης Πάγκαλος
ΧΑΡΤΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ: Παναγιώτης Ευδαίμων, Μιχαηλίδης Γιώργος
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Λάμπρου Ελένη




No comments:

Post a Comment