Monday, 18 November 2019

ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ ΤΟΥ ΚΡΟΥΣΤΑ

Την Κυριακή 17 Νοεμβρίου ο Ορειβατικός Σύλλογος Αγίου Νικολάου διοργάνωσε κυκλική πεζοπορία στο κοντινό μας, αν και άγνωστο σε πολλούς δάσος του Κρούστα.


Εκτός από το πανέμορφο φυσικό τοπίο και τις όμορφες πεζοπορικές διαδρομές, το δάσος προκαλεί τον επισκέπτη να ταξιδέψει στον χρόνο, με οδηγό εντυπωσιακά σημάδια ανθρώπινης παρουσίας, από την περίοδο της Μινωικής Κρήτης, μέχρι και αποτυπώματα της σύγχρονης ιστορίας.




Από τα πιο σημαντικά δάση της Ανατολικής Κρήτης, το σπάνιο δάσος απλώνεται την ευρύτερη περιοχή του Κρούστα. Από το 2012 στην περιοχή έχει διαμορφωθεί από εθελοντές του τοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου το Ιστορικό πάρκο δάσους Κρούστα (περισσότερα ΕΔΩ), με στόχο την προστασία του δάσους και των αρχαιολογικών ευρημάτων. 

Η περιοχή εποικίστηκε συστηματικά και χρησιμοποιήθηκε εντατικά από τον άνθρωπο πριν από 4.000 χρόνια. Στην πρώϊμη Μινωϊκή Ανακτορική περίοδο (1900-1650 π.Χ.) κατασκευάστηκαν με ογκόλιθους αρκετές αγροτικές εγκαταστάσεις (μάνδρες, περίβολοι) μαζί με αγροικίες. Τα εντυπωσιακά ευρήματα της Μινωικής περιόδου τεκμηριώθηκαν από την Zαμπίνε Μπέκμαν την περίοδο 2003-2012. Τους επόμενους αιώνες διαπιστώνεται μη συνεχής επανάληψη των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στην περιοχή, με τα ίχνη να παραμένουν ορατά μέχρι και σήμερα.
Πέρα όμως από το αρχαιολογικό και ιστορικό ενδιαφέρον, η περιοχή προσφέρεται για απολαυστικές πεζοπορικές διαδρομές πάνω σε σηματοδοτημένα μονοπάτια, μέσα στο καταπράσινο δάσος, με εκπληκτική θέα προς το Κρητικό και Λιβυκό πέλαγος. Μεγάλη ποικιλία πουλιών και ζώων, καθώς και σπάνια ή ενδημικά φυτά μπορούν να εντοπιστούν μέσα στο οικοσύστημα. Λόγω του υψόμετρου (800-1000 μ.) το μικροκλίμα της περιοχής είναι πολύ ευχάριστο, καθώς τα παρακείμενα βουνά εμποδίζουν τους καυτούς καλοκαιρινούς και τους ψυχρούς χειμωνιάτικους ανέμους.


 ΞΩΚΛΗΣΙ ΑΓΙΟΥ ΜΑΜΑ
Με φθινοπωρινό καιρό, 43 πεζοπόροι ξεκινήσαμε από το ξωκλήσι τουΑγίου Μάμαντος, μια καλαίσθητη πετρόκτιστη εκκλησία που έχει κτιστεί από τους πιστούς της περιοχής τα τελευταία χρόνια. Μετά από σύντομο περπάτημα φτάσαμε κοντά στο λημέρι των ανταρτών, ένα ιστορικό σπήλαιο που βρίσκεται κοντά στον δρόμο. 



Στο Σπήλαιο Τάφος Λημέρι, που βρίσκεται νότια του Κρούστα, την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής, έβρισκαν καταφύγιο οι αντάρτες του ΕΑΜ και το χρησιμοποιούσαν σαν ορμητήριο. Το κρησφύγετο τους όμως προδόθηκε, ο γερμανικός στρατός τους εντόπισε και τους εκτέλεσε επί τόπου.


 ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΠΗΛΑΙΟΥ
 
Ο εξωτερικός χώρος του σπηλαίου είναι εντυπωσιακός και επιβλητικός, με ένα τεράστιο χάσμα  βάθους περίπου 50 μ. να οδηγεί στην είσοδο. Η κατάβαση στο σπήλαιο γίνεται από την ανατολική πλευρά, από απότομο, κατηφορικό και ολισθηρό μονοπάτι. Αποτελείται από μια μόνο μεγάλη και πολύ ψηλή αίθουσα, που το δάπεδο της είναι γεμάτο από βράχους που έχουν πέσει από την οροφή, ενώ μέσα στο σπήλαιο φωλιάζουν δεκάδες νυχτερίδες.

ΥΔΡΟΔΕΞΑΜΕΝΗ
Μετά από σύντομη επίσκεψη και αναφορές στην ιστορικότητα του χώρου, κατευθυνθήκαμε προς την περιοχή Τούρκισσες, όπου βρίσκεται η δεξαμενή του υδραγωγείου, μια "καμουφλαρισμένη" δεξαμενή, καθώς έχει "ντυθεί" με πέτρα και έχει παραπλανητικά πορτοπαράθυρα που την κάνουν να μοιάζει με σύγχρονη αγροικία. Στο σημείο αυτό υπάρχουν ενημερωτικές πινακίδες με πληροφορίες και σχεδιάγραμμα για τις διαδρομές και τα σημεία ενδιαφέροντος. 




Από την τοποθεσία αυτή ξεκινά και το μονοπάτι που οδηγεί  μέσα  στο δάσος, σε μια διαδρομή μήκους 5,5χλμ (όπως μας πληροφορεί σχετική πινακίδα). 



Ακολουθήσαμε το σηματοδοτημένο μονοπάτι, απολαμβάνοντας τις μυρωδιές και την μοναδική αίσθηση γαλήνης του δάσους. Η διαδρομή ευχάριστη κάτω από τα πανύψηλα δέντρα και εύκολη χωρίς απότομες ανηφόρες/κατηφόρες. 





΄Οσο προχωράμε πιο βαθιά μέσα στο δάσος μια χειμωνιάτικη αίσθηση μας τυλίγει, λόγω της αυξημένης υγρασίας, κυρίως όμως από τα απαλά ανοιχτοπράσινα βρύα που καλύπτουν τους βράχους και τους κορμούς των δέντρων.








Η θέα προς τον κόλπο του Μεραμπέλλου, την πόλη,τα γύρω χωριά και τις παραλίες του Καλού Χωριού πανοραμική και υπέροχη. 









Στην πορεία μας συναντάμε εγκαταλειμμένες στάνες και μιτάτα, απομεινάρια από προηγούμενες δεκαετίες κτηνοτροφικής δραστηριότητας στην περιοχή.






Συνεχίζουμε μέχρι τη θέση "Ασφεντάμους", όπου έχει εντοπισθεί αρχαίος αγροτοκτηνοτροφικός οικισμός 4000 χρόνων. ΄Οπως μαρτυρούν τα ευρήματα πρόκειται  για τμήματα αγροτικών εγκαταστάσεων και αγροικιών της εποχής των Μινωιτών. Με τεράστιες λαξευμένες πέτρες έχουν κατασκευαστεί κυκλικές κατασκευές σαν ανοιχτά πηγάδια, που πιθανόν χρησιμοποιούνταν για αποθήκευση νερού ή σιτηρών. Ογκόλιθοι, που εντυπωσιάζουν με το μέγεθος τους, έχουν χρησιμοποιηθεί για να δημιουργηθούν κυκλικές αγροτικές εγκαταστάσεις και εκτεταμένοι περίβολοι που περικλείουν μεγάλα τμήματα γης. Γενικά στην περιοχή νότια του Αγίου Νικολάου, βρίσκονται διάσπαρτες περισσότερες από 70 αγροικίες και δίκτυο μονοπατιών της Μινωικής περιόδου.




Επιστρέψαμε από διαφορετικό μονοπάτι στην περιοχή του υδραγωγείου και από εκεί συνεχίσαμε μέχρι την αφετηρία, έχοντας διανύσει 6,6χλμ. σε 3,5 περίπου ώρες.



Ολοκληρώσαμε την κυριακάτικη εξόρμηση μας σε τοπική ταβέρνα απολαμβάνοντας ντόπιο κρασί και παραδοσιακές νοστιμιές.  


ΑΡΧΗΓΟΣ: Παναγιώτης Ευδαίμων
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Παναγιώτης Ευδαίμων, Πάγκαλος Γιάννης
ΧΑΡΤΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ: Παναγιώτης Ευδαίμων
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Λάμπρου Ελένη


Powered by Wikiloc

No comments:

Post a Comment