Monday, 15 July 2019

ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ & ΜΠΑΝΙΟ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΗΣ Β.Α ΚΡΗΤΗΣ

(Ερημούπολη - φοινικόδασος Βάι - παραλίες Ψιλή ΄Αμμος, Μεγάλη Κεφάλα, Μαριδάτη, Κουρεμένου)

Στις υπέροχες, γνωστές και άγνωστες παραλίες της βορειοανατολικής Κρήτης, στην περιοχή της Σητείας, περπάτησαν μέλη και φίλοι του  Ορειβατικού Συλλόγου Αγίου Νικολάου, την Κυριακή 14 Ιουλίου 2019. 


Η διαδρομή που ακολουθήσαμε εντάσσεται στις πεζοπορικές διαδρομές, που έχει συμπεριλάβει στις δραστηριότητες του το Γεωπάρκο Σητείας. Το Γεωπάρκο Σητείας περιλαμβάνει το υψίπεδο και την ανατολική ακτογραμμή της πρώην επαρχίας Σητείας, η οποία διαθέτει μοναδικό γεωφυσικό πλούτο: σπήλαια, φαράγγια, σπάνια πετρώματα και απολιθώματα και εξαιρετικές παραλίες.  (ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ)






Η διαδρομή μας ξεκίνησε από την Ερημούπολη, που βρίσκεται  22 χλμ ανατολικά της Σητείας και είναι χτισμένη στην τοποθεσία που βρισκόταν η αρχαία πόλη της Ιτάνου, μία αποικία που έχτισαν οι Φοίνικες. Η πόλη απλώνει τα ερείπια της σε έναν αμμώδη λόφο, δίπλα σε μία παραλία με φοίνικες. Ακμαία και δοξασμένη μέχρι τα βυζαντινά χρόνια, απέκτησε πλούτο και δύναμη από το εμπόριο της πανάκριβης πορφύρας (της βαθυκόκκινης βαφής για τα υφάσματα), έκοψε δικό της νόμισμα και στολίστηκε με ωραία μαρμάρινα δημόσια κτήρια και ναούς. Όμως, ένας καταστροφικός σεισμός το 795 μ.Χ. και οι επιδρομές των Σαρακηνών τον 9ο αιώνα έδωσαν τέλος στην αίγλη της.







Δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο υπάρχουν οι τρεις συνεχόμενοι κόλποι της Ερημούπολης, με τις υπέροχες παραλίες με τα γαλαζοπράσινα κρυστάλλινα νερά. Συνεχίσαμε από μονοπάτι κοντά στη θάλασσα και από την κορυφή του λόφου, που δεσπόζει στην βόρεια πλευρά της παραλίας, αγναντέψαμε  το ξακουστό φοινικόδασος και την παραλία στο Βάι. 





Θαυμάσαμε από ψηλά την πιο διάσημη παραλία της ανατολικής Κρήτης, που τη στολίζει το μεγάλο δάσος με Κρητικούς φοίνικες (Phoenix Theophrastii). Το παραδεισένιο δάσος είναι η μεγαλύτερη φυσική αποικία φοινικόδεντρων στην Ευρώπη με 5000 περίπου δέντρα, που σύμφωνα με το θρύλο, φύτρωσαν από τα κουκούτσια χουρμάδων που πέταξαν πειρατές από την Αφρική.



Το εξωτικό δάσος απλώνεται σε μια έκταση 250 στρεμμάτων με υφάλμυρο νερό που αναβλύζει από τη γη. Στο σημείο συνάντησης με τη θάλασσα, σχηματίζεται μια εξωτική αμμουδερή παραλία, ενώ σε κοντινή απόσταση ξεχωρίζουν οι Περιστερόβραχοι, μικρά νησάκια που ομορφαίνουν το τοπίο.  



Παρακάμψαμε την οργανωμένη παραλία, με το ανάλογο 'δάσος' από ομπρέλες και περπατήσαμε κάτω από τους φοίνικες που 'ξέφυγαν' από το περιφραγμένο φοινικόδασος (το Βάι έχει ενταχθεί στην κατηγορία προστατευόμενων φυσικών περιοχών το 1973). Ανηφορίσαμε από την νότια πλευρά της παραλίας, από τα σκαλοπάτια πάνω στους επιβλητικούς βράχους, που οδηγούν στο 'παρατηρητήριο', σημείο απεριόριστης θέας προς την γύρω περιοχή. 
Ακολουθώντας πορεία νότια φτάσαμε στην παραλία Ψιλή Άμμο, που σχηματίζεται στην άκρη μιας μικρής στενής κοιλάδας, με χαμηλούς αμμόλοφους που δημιουργούν ένα μοναδικό τοπίο. Ξεχωρίζουν οι χαρακτηριστικές αμμοθίνες, που χαρίζουν στην περιοχή ένα μοναδικό εξωτικό χρώμα. Απολαύσαμε το μπάνιο μας στην ερημική παραλία με τα πεντακάθαρα νερά και συνεχίσαμε την πορεία μας από μονοπάτι, που ξεδιπλώνεται πάνω στους χαμηλούς λόφους της περιοχής, περνώντας δίπλα από μικρούς απάνεμους κόλπους και έρημες, μικρές 'τροπικές' παραλίες. 
Η πορεία μας γίνεται τώρα αρκετά πιο δύσκολη, καθώς το διαρκές 'ανεβοκατέβασμα' στους λοφίσκους της περιοχής γίνεται ακόμη πιο κοπιαστικό λόγω της έντονης μεσημεριανής ζέστης. Ιδιαίτερα έντονη η έλλειψη σκιάς, καθώς στην περιοχή (λόγω του ξηροθερμικού κλίματος) δεν υπάρχουν δέντρα, παρά μόνο χαμηλή θαμνώδης βλάστηση. Αναζητούμε την πολύτιμη σκιά δίπλα σε μεγάλους βράχους ή μέσα σε δροσερές σπηλιές που αφθονούν στην περιοχή.















Φτάνουμε στην παραλία Μεγάλη Κεφάλα, με ψιλό βοτσαλάκι και υπέροχα πολύχρωμα πετρώματα στα πρανή της (φυλλίτες-χαλαζίτες), που δημιουργούν ένα μοναδικό παραθαλάσσιο τοπίο. Απολαμβάνουμε δροσερές βουτιές στα ήρεμα νερά και με ανανεωμένες δυνάμεις συνεχίζουμε μέχρι την παραλία Μαριδάτη, επίσης γνωστή για τα εντυπωσιακά της πετρώματα. 



Καταλήγουμε στην μεγαλύτερη παραλία της περιοχής, την παραλία του Κουρεμένουμε την ψιλή καφετιά άμμο και αγαπημένο προορισμό για τους λάτρεις της ιστιοσανίδας. Σιγοπίνουμε παγωμένη μπύρα και παρακολουθούμε τους πολύπλοκους ελιγμούς που εκτελούν οι πολυάριθμοι surfers, 'χορευτές' σε μια θαλασσινή χορογραφία με διευθυντή τον άνεμο.  
Ολοκληρώσαμε μια ξεχωριστή, καλοκαιρινή πεζοπορία, που συνδυάζει μπάνιο σε δυσπρόσιτες εξωτικές παραλίες και πεζοπορία σε σχεδόν 'αφρικανικό' τοπίο, μετά από 6 περίπου ώρες (χρόνος περπατήματος 2 ώρες & 38 λεπτά), έχοντας διανύσει 7,42 χλμ 


ΑΡΧΗΓΟΣ: Κολοτούρος Θανάσης
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Κολοτούρος Θανάσης, Ευδαίμων Παναγιώτης 
ΧΑΡΤΗΣ: Ευδαίμων Παναγιώτης
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Λάμπρου Ελένη


Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΜΑΣ


No comments:

Post a Comment