Sunday 7 July 2019

ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΦΑΡΑΓΓΙ ΚΡΙΤΣΑΣ

Στο φαράγγι της Κριτσάς περπατήσαμε την Κυριακή 7 Ιουλίου 2019, Κυριακή εκλογών, σε μια εύκολη, αλλά ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα κυκλική πεζοπορία, διάρκειας  4 περίπου ωρών. 


Μετά από παράκληση πολλών φίλων του Συλλόγου επισκεφθήκαμε και πάλι το φαράγγι της 'γειτονιάς' μας, ένα επιβλητικό αν και άγνωστο σε πολλούς συντοπίτες μας φαράγγι



ΚΡΙΤΣΑ

Το φαράγγι της Κριτσάς ή του Χαυγά ξεκινά βόρεια από το χωριό και καταλήγει στις Τάπες. Έχει μήκος 13 χιλιόμετρα, τα πρανή του είναι κάθετα, φτάνουν σε ύψος 100 μέτρων και στο στενότερο τμήμα του έχει πλάτος 1,5 μέτρο. Διασχίζεται εύκολα, με εξαίρεση ελάχιστα σημεία όπου ογκώδεις βράχοι  εμποδίζουν το πέρασμα και απαιτείται 'σκαρφάλωμα'.
Η πεζοπορία μας ξεκίνησε μέσα από το χωριό από το parking, διασχίσαμε τα γραφικά σοκάκια με τις λουλουδιασμένες αυλές στην γειτονιά 'Κουκίστρες' και μετά από σύντομης διάρκειας περπάτημα σε στενό κατηφορικό μονοπάτι φτάσαμε στη είσοδο του φαραγγιού.



Από μακριά ξεχωρίζει το ‘στόμιο του Χαυγά’, το άνοιγμα του φαραγγιού που κόβει στα δυό τα Λασιθιώτικα βουνά και οδηγεί τα νερά της βροχής προς τη θάλασσα. 



Η είσοδος είναι κατάφυτη από φουντωτά δέντρα και θάμνους, ενώ από τα πρώτα κιόλας μέτρα το φαράγγι εντυπωσιάζει με την ξεχωριστή ομορφιά του. Τα κάθετα βραχώδη πρανή που φιλοξενούν πολλά ενδημικά φυτά και διάφορα είδη πουλιών, αλλά και οι ογκώδεις γκριζόλευκοι βράχοι στην κοίτη που έχουν λειανθεί και σμιλευτεί από τη ροή του νερού, μαγεύουν τον περιπατητή! 











Πολύ σύντομα τα τοιχώματα στενεύουν και σε αρκετά σημεία είναι τόσο στενά που εύκολα ακουμπάς και τις δυο τους πλευρές απλώνοντας τα χέρια σου. Οι βράχοι γίνονται ψηλότεροι, υπάρχουν αρκετοί μονόλιθοι και στενά περάσματα, όμως η ανάβαση διευκολύνεται από ‘πιασίματα’ φτιαγμένα από ατσάλινες βέργες που έχουν σφηνωθεί βαθιά μέσα στους βράχους. 
Χρησιμοποιώντας τα ‘πιασίματα’ άλλοτε σαν σκαλοπάτια και άλλοτε για να στηριχτούμε πάνω στους γλιστερούς βράχους συνεχίζουμε την πορεία μας, σταματώντας κάθε τόσο για να θαυμάσουμε την ομορφιά του τοπίου γύρω μας.
Γενικά το φαράγγι διασχίζεται εύκολα, μετά τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει στα δύσκολα σημεία. Ακόμα και η φύση έχει φροντίσει να μας διευκολύνει, καθώς στο σημείο της ‘Κολύμπας’ που το χειμώνα συγκέντρωνε πολύ νερό και ήταν αδιάβατο, πριν μια δεκαετία έπεσε από ψηλά ένας τεράστιος βράχος που κάλυψε την κοιλότητα. Στην συνέχεια το νερό ανέλαβε να μεταφέρει μικρές και μεγάλες πέτρες για να ‘στρώσει’ ένα εύκολα προσβάσιμο μονοπάτι. Το τοπίο έγινε αγνώριστο, η ‘Κολύμπα’ εξαφανίστηκε και μόνο οι πιο παλιοί στην ομάδα αναγνωρίζουν το σημείο και θυμούνται περιπετειώδη επεισόδια από παλιότερες πορείες.


Το φαράγγι προσφέρει και την δυνατότητα επιλογής διαφορετικού βαθμού δυσκολίας στην διάσχιση του καθώς υπάρχουν δύο έξοδοι που σε οδηγούν είτε προς την Αρχαία Λατώ είτε πίσω στην Κριτσά από χωματόδρομο και μονοπάτι.
Η ομάδα μας επέλεξε την μακρύτερη διαδρομή, συνεχίσαμε περπατώντας στην κοίτη του χειμάρρου,  μέχρι που φτάσαμε 600μ. πριν από το χωριό Τάπες.


Εκεί κάναμε το καθιερωμένο διάλειμμα για ανάπαυση και ρακί, κάτω από ένα τεράστιο σκιερό δέντρο. Στη συνέχεια πήραμε το ανηφορικό μονοπάτι που μας οδηγεί έξω από το φαράγγι και που σε αλλοτινούς καιρούς ήταν η οδική αρτηρία που συνέδεε τα δυο χωριά. Σήμερα το μονοπάτι παραμένει ευδιάκριτο, αν και στο μεγαλύτερο τμήμα του είναι κατεστραμμένο.





Συνεχίσαμε την πορεία μας πάνω σε κατηφορικό μονοπάτι και χωματόδρομο, μέχρι που φάνηκε από μακριά το κεφαλοχώρι της Κριτσάς. Ολοκληρώσαμε την 'εκλογική' μας πεζοπορία, έχοντας διανύσει σχεδόν 10 χλμ και ανανεώσαμε το ραντεβού για την επόμενη Κυριακή. 


ΑΡΧΗΓΟΣ: Κλώντζας Λεωνίδας
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Πάγκαλος Γιάννης
ΒΙΝΤΕΟ: Πάγκαλος Γιάννης
ΧΑΡΤΗΣ: Πάγκαλος Γιάννης
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Λάμπρου Ελένη

No comments:

Post a Comment