Στην περιοχή της Ζάκρου, στο φαράγγι των Νεκρών, περπάτησαν την Κυριακή 21 Ιουλίου 2019 φίλοι και μέλη του Ορειβατικού Συλλόγου Αγίου Νικολάου.
Μεταβήκαμε στο κεφαλοχώρι της ΄Ανω Ζάκρου με λεωφορείο, διασχίζοντας μια ημιορεινή περιοχή με χαμηλούς λόφους με κόκκινο-μωβ χώμα, καταπράσινους από τα αμέτρητα λιόδεντρα. Την ασημοπράσινα χωράφια με τις ελιές, διέκοπταν αραιές χρυσαφένιες πινελιές από θερισμένα χωράφια με σπαρτά, κάνοντας το τοπίο ακόμη πιο όμορφο.
ΦΑΡΑΓΓΙ ΝΕΚΡΩΝ |
Το φαράγγι των Νεκρών, παρά την απόκοσμη ονομασία του, είναι ένα ειδυλλιακό μέρος, κατάφυτο με ανθισμένες πικροδάφνες, λυγαριές, καλάμια και αρωματικά φυτά. Ξεχωριστά όμορφα τα 'δαντελωτά' πρανή, διάτρητα από μικρά και μεγάλα σπήλαια. Μέσα στις ψηλές, απότομες αυτές σπηλιές οι Μινωίτες έθαβαν τους νεκρούς τους. Οι αρχαιολογικές ανασκαφές έχουν εντοπίσει πλήθος αρχαίων τάφων στις απόκρημνες πλαγιές και αρχαιολογικά ευρήματα μεγάλης αξίας. Το φαράγγι της Ζάκρου εντυπωσιάζει όχι μόνο λόγω της απαράμιλλης ομορφιάς του, αλλά και με την συναρπαστική μακραίωνη ιστορία του και παρουσιάζει ιστορικό, αρχαιολογικό, φυσιολατρικό, οικοτουριστικό και γεωφυσικό ενδιαφέρον. Η έξοδος του βρίσκεται δίπλα στο ανάκτορο της Ζάκρου και κοντά στην απάνεμη παραλία της Κάτω Ζάκρου.
Διασχίσαμε το φαράγγι ακολουθώντας το Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4, μέσα στην κοίτη του φαραγγιού. Πεζοπορούμε πάνω στο τελευταίο τμήμα του Ε4, που ξεκινά από την Πορτογαλία, διασχίζει τη νότια Μεσόγειο, την Ελλάδα από βορρά προς νότο και την Κρήτη από τα δυτικά προς τα ανατολικά για να καταλήξει στην Κάτω Ζάκρο. Η πεζοπορία είναι εύκολη και σύντομη (3,8 χλμ) και μετά από 1 ώρα και 40 λεπτά καταλήγουμε στην έξοδο, στην Κάτω Ζάκρο, κοντά στο μινωικό ανάκτορο.
Το ανάκτορο της Ζάκρου, το τέταρτο σε μέγεθος μινωικό ανάκτορο, βρισκόταν σε ένα ασφαλές λιμάνι και στρατηγικό σημείο της ανατολικής Κρήτης, που του εξασφάλιζαν απρόσκοπτες εμπορικές ανταλλαγές και επικοινωνία με την Αίγυπτο και την Εγγύς Ανατολή. Ο πλούτος των ευρημάτων, αλλά και οι σπάνιες πρώτες ύλες από τις οποίες ήταν φτιαγμένα, μαρτυρούν το εύρος και το δυναμισμό της οικονομίας του ανακτόρου, αλλά και τη σημασία του ως διοικητικό και λατρευτικό κέντρο της περιοχής. Η μινωική πολιτεία έμεινε θαμμένη 3.500 χρόνια, μέχρι την δεκαετία του ’60, οπότε ο αρχαιολόγος Νικόλαος Πλάτων την επανέφερε στο φως.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ για τις ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ στο ΑΝΑΚΤΟΡΟ της ΖΑΚΡΟΥ: ΕΔΩ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΖΑΚΡΟΥ |
ΚΑΤΩ ΖΑΚΡΟΣ |
Απολαύσαμε δροσερές βουτιές στην καταγάλανη θάλασσα, που παρά τον δυνατό άνεμο παρέμενε ακυμάτιστη και γευτήκαμε νοστιμιές και παγωμένη μπύρα στις παραθαλάσσιες γραφικές ταβέρνες.
Επιβιβαστήκαμε στο λεωφορείο για την επιστροφή και ακολουθώντας τον φιδογυριστό δρόμο με τις αμέτρητες κλειστές στροφές φτάσαμε στον ΄Αγιο Νικόλαο αργά το απόγευμα.
Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΜΑΣ
No comments:
Post a Comment