Στην 39η Παγκρήτια Ορειβατική συνάντηση συμμετείχε ο Ορειβατικός Σύλλογος Αγίου Νικολάου το Σαββατοκύριακο 7 & 8 Σεπτεμβρίου 2019.
Η καθιερωμένη ετήσια συνάντηση των φίλων της ορεινής φύσης πραγματοποιήθηκε φέτος στο 'Λάκκο του Ρούβα' (υψόμετρο 950μ), μέσα στο καταπράσινο δάσος με τα πανύψηλα πλατάνια, το καταφύγιο και το πέτρινο εκκλησάκι του Αι Γιάννη.
Διοργανωτής και οικοδεσπότης ο Ορειβατικός Σύλλογος Μοιρών και συνδιοργανωτές, η Περιφέρεια Κρήτης και ο Δήμος Φαιστού.
Το δάσος του Ρούβα αποτελεί ένα σημαντικό οικοσύστημα πρινοδάσους, που καταλαμβάνει την εσωτερική κοιλάδα του Ψηλορείτη και ορίζεται από τις κορυφές Αμπελάκια, Σαμάρι, Χαλαζοκεφάλα, Σκίνακα, Κουδούνι και Γυριστή.
Διοργανωτής και οικοδεσπότης ο Ορειβατικός Σύλλογος Μοιρών και συνδιοργανωτές, η Περιφέρεια Κρήτης και ο Δήμος Φαιστού.
Το δάσος του Ρούβα αποτελεί ένα σημαντικό οικοσύστημα πρινοδάσους, που καταλαμβάνει την εσωτερική κοιλάδα του Ψηλορείτη και ορίζεται από τις κορυφές Αμπελάκια, Σαμάρι, Χαλαζοκεφάλα, Σκίνακα, Κουδούνι και Γυριστή.
Οι πρίνοι που
το ευδοκιμούν στο δάσος έχουν μεγάλη ηλικία, η διάμετρος του κορμού τους σε
ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνάει το 1 μέτρο και το ύψος τους μπορεί να
φθάσει τα 15 μέτρα. Φυτρώνουν τόσο πυκνά ώστε αποτελούν βιοκοινωνία δάσους, με πολλά θαμνώδη είδη να συμπληρώνουν την βλάστηση.
Μαζί με τους πρίνους υπάρχουν και άλλα είδη τυπικά της κρητικής χλωρίδας όπως η αρία (αζίλακας), η φιλύκη, ο ασφένταμος, το κυπαρίσσι, το πεύκο, το πλατάνι, οι αχλαδιές
κ.τ.λ.
Η έκταση του δάσους καλύπτει 30.000 περίπου στρέμματα και η
σπανιότητα του οφείλεται στο γεγονός ότι τα πουρνάρια ξέφυγαν από
τη συνήθη θαμνώδη μορφή και μέγεθος, και απέκτησαν χαρακτηριστικά και
μεγέθη διαφορετικά από αυτά που έχουμε συνηθίσει στον ελλαδικό χώρο. Το
πιθανότερο είναι ότι κάποια στιγμή εξέλειπαν οι εξωτερικοί δυσμενείς
παράγοντες (άνθρωποι, κατσίκες κ.λ.π.) οπότε τα θαμνώδη πουρνάρια
κατάφεραν να εξελιχθούν στην μορφή και το μεγάλο μέγεθος που τα βλέπουμε
σήμερα.
Στις πλαγιές περιμετρικά του δάσους ζει ο εξαιρετικά σπάνιος
Κρητικός Αγριόγατος, ο φουρόγατος, και σπουδαία ενδημικά είδη χλωρίδας όπως το κεφαλάνθηρο και η αμπελιτσιά.
Η ομάδα μας ξεκίνησε από τον ΄Αγιο Νικόλαο και μετά το μεσημέρι φτάσαμε στη περιοχή 'Σελί', ακολουθώντας τον φιδίσιο δασικό δρόμο. Μετά την εγκάρδια υποδοχή από την γραμματεία και το καλωσόρισα με ρακή και δώρο αναμνηστικό μπλουζάκι, φροντίσαμε για το στήσιμο της σκηνής στο χώρο της κατασκήνωσης. Ηδη είχε ξεκινήσει να 'χτίζεται' το παγκρήτιο προσωρινό ορειβατικό χωριό από πολύχρωμες σκηνές και περίπου 350 κατοίκους. Πολύτιμη η βοήθεια των πολυάριθμων εθελοντών, που φρόντιζαν για την ενημέρωση και άνετη φιλοξενία των ορειβατών, που κατέφθαναν σε μικρές ή μεγαλύτερες ομάδες από όλους τους νομούς του νησιού.
Με τη δύση του ήλιου στις 20:00 περίπου, ξεκίνησε η εκδήλωση, με καλωσόρισμα και ενημέρωση από τον οικοδεσπότη πρόεδρο του Ορειβατικού Συλλόγου Μοιρών Δακανάλη Μανώλη. Χαιρετισμούς απεύθυναν ο Δήμαρχος Φαιστού και ο Μητροπολίτης Γορτύνης & Αρκαδίας και ακολούθησε παρουσίαση των συλλόγων που συμμετείχαν στην εκδήλωση και προσφορά αναμνηστικών δώρων.
Στη συνέχεια προσφέρθηκε πλούσιο δείπνο με γαμοπίλαφο και βραστό κρέας και ακολούθησε τρικούβερτο γλέντι με χορό και μουσική. Το κέφι φρόντισαν να διατηρούν αμείωτο όλη τη διάρκεια της βραδιάς οι ανιδιοτελείς οργανοπαίχτες της Κρητικής μουσικής: Τσικριτσάκης Κώστας, Νίκος Λεμονάκης, Μαρκογιαννάκης Νίκος, Βρυσσανάκης Κώστας και Ζαχαρένια Πετράκη.
Με τη δροσιά του πρωινού, προσφέρθηκε πλούσιο πρωινό από τσάι του βουνού μαλοτήρα, τυρί και διάφορες λιχουδιές. Στις 9:00 περίπου, 129 ορειβάτες με αρχηγό τον Κώστα Μουζουράκη ξεκίνησαν για το δάσος του 'Μέσα Ρούβα'. Ακολουθήσαμε ανηφορικό μονοπάτι μέχρι την θέση 'Δυο Πρίνοι', ένα φυσικό μπαλκόνι σε υψόμετρο 1200μ. με μαγευτική θέα προς το δάσος. Πάνω στο πλάτωμα βρίσκεται το ξωκλήσι του Μιχαήλ Αρχαγγέλου και της Αγίας Ευφροσύνης, με χώρο αναψυχής και σκόρπια τριγύρω μερικά βοσκόσπιτα.
Μετά από σύντομη ανάπαυλα για να θαυμάσουμε την υπέροχη θέα, ακολουθήσαμε κατηφορικό μονοπάτι μέσα από το πρινοδάσος και μετά από 2ωρη πεζοπορία επιστρέψαμε στο χώρο της κατασκήνωσης.
Εκεί μας περίμενε έτοιμο το γεύμα που με περισσή φροντίδα είχαν ετοιμάσει τα μέλη του ΕΟΣ Μοιρών (μακαρόνια και βραστό κρέας).
Χαλαρώσαμε και απολαύσαμε τη φιλοξενία των διοργανωτών, όμως σιγά-σιγά άρχισαν να ακούγονται λόγια αποχαιρετισμού και σύντομα οι σκηνές άρχισαν να μαζεύονται.
Ικανοποιημένοι από την εμπειρία που μοιραστήκαμε ανανεώσαμε το ραντεβού για την επόμενη χρονιά στη δυτική Κρήτη, καθώς ο Ορειβατικός Σύλλογος Χανίων, θα διοργανώσει την 40η Παγκρήτια Ορειβατική Συνάντηση τον Σεπτέμβριο του 2020.
ΑΡΧΗΓΟΣ: Σπυριδάκης Μανώλης
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Σπυριδάκης Μανώλης, Δακανάλης Μανώλης
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Σπυριδάκης Μανώλης, Δακανάλης Μανώλης, Λάμπρου Ελένη
No comments:
Post a Comment