Monday, 16 September 2019

ΦΑΡΑΓΓΙ ΚΟΥΡΤΑΛΙΩΤΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΙΑ ΠΡΕΒΕΛΗ


Το Κουρταλιώτικο φαράγγι, διέσχισαν μέλη και φίλοι του Ορειβατικού Συλλόγου Αγίου Νικολάου, την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου, με αφετηρία τις πηγές του ποταμού Κουρταλιώτη και τερματισμό στην εξωτική παραλία του Πρέβελη



Mοιραστήκαμε μια μοναδική εμπειρία, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της 6ωρης διαδρομής είναι μέσα στα κρύα νερά του ποταμού που διαρρέει το φαράγγι, μέσα σε τοπίο παραδεισένιας ομορφιάς, που θυμίζει Αφρικανική όαση, με το παραποτάμιο φοινικόδασος και την εξωτική παραλία. 
Η ομάδα μας ξεκίνησε νωρίς το πρωί της Κυριακής, με κατεύθυνση τον νότο του νομού Ρεθύμνης. Μετά από 3ωρο δρομολόγιο  με λεωφορείο (μαζί με τις απαραίτητες στάσεις) , φτάσαμε στις πηγές του Κουρταλιώτη ποταμού




ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Ο Κουρταλιώτης ποταμός πηγάζει σε υψόμετρο 500μ, κοντά στο χωριό Κοξαρέ  και σχηματίζει τη λίμνη Πρέβελη λίγο πριν εκβάλει στα νότια παράλια στο Λυβικό πέλαγος. Το μήκος του φθάνει τα 7χλμ περίπου, σχηματίζοντας το ομώνυμο φαράγγι με τις απότομες και τεράστιες βραχώδεις πλαγιές, ενώ με τα νερά του αρδεύονται περίπου 11.500 στρέμματα γης.


Αποβιβαστήκαμε στις 10:30 περίπου και θαυμάσαμε το υπέροχο τοπίο. Ακολουθήσαμε τα σκαλοπάτια που οδηγούν στο γραφικό ξωκλήσι του Οσίου Νικολάου, που φωλιασμένο σε μια βουνοπλαγιά αγναντεύει τις θάλασσες του Νότου. Σύμφωνα με την παράδοση ο άγιος άγγιξε τον βράχο από όπου ανάλβυσε νερό σχηματίζοντας πέντε πηγές. 
Η θέα από ψηλά, από τον περίβολο της εκκλησίας προς τις πηγές που αφήνουν άφθονο νερό να πέσει με ορμή ανάμεσα από θεόρατα βράχια, είναι μαγευτική.
Στη συνέχεια ανεβήκαμε τα σκαλιά πήραμε το μονοπάτι αριστερά που οδηγεί μέσα στο φαράγγι και συνεχίσαμε προς τον μικρό καταρράκτη που δημιουργείται από τις πηγές που τροφοδοτούν το ποτάμι με νερό. Μια μικρή ομάδα  συνέχισε από τα σκαλοπάτια, με προορισμό την μαγευτική παραλία του Πρέβελη, για να απολαύσει δροσερές βουτιές στα αλμυρά νερά του Λιβυκού ή στα γλυκά νερά της λιμνούλας που σχηματίζεται στο δέλτα του ποταμού. 


ΠΑΡΑΛΙΑ του ΦΟΙΝΙΚΑ ή ΠΡΕΒΕΛΗ 

Από τις πιο διάσημες και αγαπημένες παραλίες της Κρήτης βρίσκεται 35χλμ νότια της πόλης του Ρεθύμνου.
Σπάνιο τοπίο, φιλοξενεί το δεύτερο μεγαλύτερο φοινικόδασος της Κρήτης, με δέντρα του αυτοφυούς κρητικού φοίνικα ή φοίνικα του Θεόφραστου. Εκτός από φοίνικες στο δάσος υπάρχουν λιγαριές, πικροδάφνες, χαρουπιές, σκίνα και καλαμιές. Οι φοίνικες λαμπερά πράσινοι, η άμμος λευκή, η θάλασσα καταγάλανη, δημιουργούν την εντύπωση ότι βρίσκεσαι σε όαση της Αφρικής! Μοναδική εμπειρία μια βόλτα με τα πόδια, μέσα από στενά μονοπάτια ανάμεσα σε φοίνικες που σκιάζουν τα πάντα κι αφήνουν μικρά ανοίγματα προς το ποτάμι που κυλάει ειρηνικά τα πρασινογάλαζα νερά του. Εξ ίσου συναρπαστική η βόλτα με θαλάσσιο ποδήλατο μέσα στο ποτάμι, αρμενίζοντας χαλαρά ανάμεσα στις καταπράσινες όχθες.

ΦΑΡΑΓΓΙ ΚΟΥΡΤΑΛΙΩΤΗ
Από τα πιο όμορφα και εντυπωσιακά φαράγγια της Κρήτης, βρίσκεται 22χλμ νότια από την πόλη του Ρεθύμνου. Το επιβλητικό του ανάγλυφο, σε συνδυασμό με τον Κουρταλιώτη ποταμό που το διασχίζει, αλλά και την πλούσια βλάστηση στις όχθες του, καθώς και το εξωτικό παραποτάμιο φοινικόδασος, κάνουν την διάσχιση του φαραγγιού ανεπανάληπτη εμπειρία.
Ακόμα κι αν δεν γνωρίζει κανείς από πού πήρε το όνομα του λίγα λεπτά μέσα στο φαράγγι φτάνουν για να καταλάβει πως μετατρέπεται ο ήχος του ανέμου, περνώντας μέσα από το φαράγγι, σε διαπεραστικά ‘κούρταλα’, δηλαδή χειροκροτήματα στην τοπική διάλεκτο.
Πολλές μικρές σπηλιές υπάρχουν στα βράχια κατά μήκος της διαδρομής , ενώ μικροί και μεγαλύτεροι καταρράκτες ενισχύουν την ιδιαίτερη αισθητική του τοπίου, με τα δέντρα σχεδόν να κολυμπούν μέσα στο ποτάμι.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός του ότι η πλούσια βιοποικιλότητα που χαρακτηρίζει αυτό τη γωνιά της Κρήτης την τοποθέτησε στις  Περιοχές του Ευρωπαϊκού Δικτύου Natura 2000 χαρακτηρίζοντας τμήμα της ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας. Ακόμη στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE NATURE 1998 «Διατήρηση Προστασία του Γυπαετού στην Ελλάδα» κομμάτι της ανακηρύχθηκε καταφύγιο άγριας ζωής.
Περίπου στη μέση του φαραγγιού, βγαίνοντας από το ποτάμι, μπορεί κανείς να θαυμάσει τα  δύο κύρια κτιριακά συγκροτήματα της μονής Πρέβελης, δηλαδή τη μονή του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου (Κάτω Μονή) και την μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου (Πίσω Μονή).
Η Κάτω Μονή δεσπόζει σε κοντινή απόσταση από το ποτάμι και την εκπληκτική καμαρωτή πετρόχτιστη γέφυρα. Κλειστή για πολλά χρόνια στο κοινό, η μονή  άνοιξε ξανά τις πύλες της το 2013. Θεωρείται πως ιδρύθηκε μεταξύ του 10ου και 11ου αιώνα.
Η Πίσω Μονή βλέπει προς το Λιβυκό πέλαγος προσφέροντας μια εκπληκτική θέα στους προσκυνητές. Ιδρύθηκε το 16ο ή το 17ο αιώνα και πήρε το όνομα της , από φεουδάρχη με το όνομα Πρέβελη. Στο χώρο της υπάρχουν εικόνες του 17ου-19ου αιώνα και πολύτιμα κειμήλια του 18ου και 19ου αιώνα.


Η ομάδα που αποφάσισε να διασχίσει το φαράγγι,σύντομα βρέθηκε να 'τσαλαβουτά' στα δροσερά νερά του ποταμού, που εξακολουθούν να τρέχουν ορμητικά παρότι βρισκόμαστε ήδη στην αρχή του φθινόπωρου. Η είσοδος του φαραγγιού επιβλητική με τα βραχώδη κάθετα πρανή κατάφυτα με θαμνώδη βλάστηση.

Το ποτάμι κυλάει κελαρυστό, ενώ ο δυνατός άνεμος που φυσά επιβεβαιώνει την ονομασία του φαραγγιού. Διασχίζουμε μικρές λιμνούλες ή κολυμπάμε σε άλλες μεγαλύτερες, ενώ πολύ συχνά χρειάζεται να 'σκαρφαλώσουμε' πάνω με μεγάλους βράχους, που έχουν λειανθεί από το νερό.














Περιοχή ιδιαίτερης αισθητικής και περιβαλλοντολογικής σημασίας το φαράγγι μας εντυπωσιάζει όχι μόνο με την τροπική του βλάστηση, αλλά και με τους 'μόνιμους' κατοίκους τους, ιδιαιτέρους ανθρώπους που γυμνοί περιφέρονται δίπλα σε μικρές σκηνές ή κάνουν ασκήσεις γιόγκα δίπλα στο ποτάμι!
Λίγο πριν την γέφυρα βγαίνουμε από το ποτάμι και περπατάμε στον δρόμο. Κάνουμε στάση και θαυμάζουμε το πετρόκτιστο μονότοξο γεφύρι, που επιβιώνει αγέρωχο στο πέρασμα των αιώνων. Εξαιρετικό δείγμα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, χτίστηκε με δαπάνη του μοναστηριού ώστε να μπορούν οι κάτοικοι της περιοχής να διασχίζουν τους χειμερινούς μήνες το ποτάμι με ασφάλεια. 





  
Συνεχίζουμε από παρακείμενο χωματόδρομο μέχρι το σημείο όπου ο ποταμός γίνεται εύκολα προσπελάσιμος. Το τοπίο νεραϊδένιο, καθώς η πυκνή βλάστηση καθρεφτίζεται στο νερό, δημιουργώντας πράσινες αποχρώσεις και ιριδισμούς. Περπατάμε ή μάλλον κολυμπάμε, καθώς συχνά το νερό φτάνει πάνω από τους ώμους.  Η διαδρομή για την διάσχιση του φαραγγιού μέχρι την παραλία είναι λιγότερο από 8 χλμ και φυσιολογικά χρειάζεται 3 ώρες περπάτημα. Ο χρόνος όμως σχεδόν διπλασιάζεται, γιατί περπατάμε μέσα στο νερό, υπάρχουν καθυστερήσεις στα δύσβατα σημεία και απαραίτητα διαλείμματα για ξεκούραση.





Μετά από 6ωρη πεζοπορία και 6.651 (μουσκεμένα) βήματα, φτάσαμε στην παραλία και συναντήσαμε και την υπόλοιπη ομάδα. Μετά από σύντομο διάλειμμα και αναζωογονητικό  μπάνιο στη λιμνοθάλασσα και στα ζεστά νερά του Νότιου πελάγους της Κρήτης, πήραμε το δρόμο της επιστροφής.




 



Ανηφορίσαμε τα 300 περίπου σκαλοπάτια, απολαμβάνοντας την πανοραμική θέα προς την βραχώδη ακτογραμμή και το μοναδικό οικοσύστημα που σχηματίζει το φοινικόδασος με το ποτάμι και την παραλία, με τον πολυφωτογραφημένο βράχο μέσα στο νερό. 
Επιστρέψαμε στον ΄Αγιο Νικόλαο στις 20:00, έχοντας μοιραστεί μια μοναδική εμπειρία και γεμάτοι από αλησμόνητες εικόνες παραμυθένιας ομορφιάς.



ΑΡΧΗΓΟΣ:Παναγιώτης Ευδαίμων
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:Κολοτούρος Θανάσης, Παναγιώτης Ευδαίμων
ΧΑΡΤΗΣ: All Nicholls
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Λάμπρου Ελένη   





ΧΑΡΤΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ



Powered by Wikiloc

No comments:

Post a Comment