Sunday 2 June 2019

ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΣΤΑ ΜΙΝΩΙΚΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΟΥ ΚΡΟΥΣΤΑ

Την Κυριακή 2 Ιουνίου, ημέρα επαναληπτικών εκλογών, η ομάδα μας 'ψήφισε' ομόφωνα πεζοπορία στο ιστορικό πάρκο του δάσους Κρούστα.

Μοιραστήκαμε  μια ξεχωριστή διαδρομή στην ορεινή περιοχή πάνω από το χωριό του Κρούστα, μέσα στο καταπράσινο, δροσερό δάσος, ένα από τα σπάνια πραγματικά δάση της Κρήτης.



















    Ψηλά πολύχρονα φουντωτά πεύκα που έχουν ακόμη τα σημάδια της ρητινοσυλλογής πάνω στον παχύ φλοιό τους, αειθαλείς πρίνοι με ηλικία αιώνων, κομψοί σφένδαμοι με κατακόκκινα ανοιξιάτικα άνθη, αρωματικοί θάμνοι που σκορπούν απλόχερα τις μυρωδιές τους, δημιουργούν περιβάλλον μοναδικής ομορφιάς. Την εικόνα συμπληρώνει τέλεια η θέα προς τον κόλπο του Μεραμπέλλου, που αστράφτει ειρηνικός στο βάθος, με τα σκουρόχρωμα νησάκια του να αναπαύονται στα καταγάλανα νερά.    
Η διαδρομή μας ξεκίνησε από την δεξαμενή του νερού, που βρίσκεται στην αρχή του δάσους και είναι 'καμουφλαρισμένη' καθώς μοιάζει με αγροτόσπιτο με παραπλανητικά πορτοπαράθυρα. Με ιδιαίτερα ευχάριστο καιρό περπατήσαμε πάνω στα παλιά Μινωικά μονοπάτια του ιστορικού πάρκου. Το ευδιάκριτο και καλά σηματοδοτημένο μονοπάτι ξεδιπλώνεται άλλοτε μέσα στο δάσος και πότε σε βραχώδες τοπίο με χαμηλή θαμνώδη βλάστηση. 

Απολαύσαμε την περιπλάνηση μας στο 'μαύρο δάσος' από πεύκα και πουρνάρια, που κάποτε σκέπαζε τα τριγύρω βουνά και πρόσφερε κρησφύγετο στους αντάρτες της εθνικής αντίστασης και θαυμάσαμε την μοναδική θέα προς την πόλη του Αγίου Νικολάου, τα κάτασπρα γραφικά χωριουδάκια και τη γαλάζια θάλασσα. 
Αποκορύφωμα της διαδρομής μας η επίσκεψη μας στα εντυπωσιακά (αν και άγνωστα και αναξιοποίητα) κτίσματα αγροτικών εγκαταστάσεων και αγροικιών της Μινωικής Κρήτης. Ογκόλιθοι, που εντυπωσιάζουν με το μέγεθος τους, έχουν χρησιμοποιηθεί για να δημιουργηθούν κυκλικές αγροτικές εγκαταστάσεις και εκτεταμένοι περίβολοι που περικλείουν μεγάλα τμήματα γης. Η περιοχή του Κρούστα εποικίστηκε συστηματικά και αξιοποιήθηκε εντατικά πριν από 4.000 χρόνια. Στην Παλαιοανακτορική περίοδο (1900-1650 π.Χ) κτίστηκαν πολλές απομονωμένες αγροικίες με κυκλικές κατασκευές,  που αποτελούν ασυνήθιστο στοιχείο για την αρχαιολογία και τα ερείπια τους εντυπωσιάζουν σήμερα.  


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ για το ιστορικό πάρκο δάσους Κρούστα: ΕΔΩ


 


Ολοκληρώσαμε την διαδρομή μας επιστρέφοντας στην αφετηρία μετά από 3,5 περίπου ώρες, έχοντας διανύσει 5,8 χλμ. Απολαύσαμε μια ενδιαφέρουσα διαδρομή στην πάντα όμορφη ορεινή μας φύση, αλλά και ένα συναρπαστικό ταξίδι πίσω στο χρόνο με τις ιστορικές αναδρομές στην Μινωική Κρήτη. 
ΑΡΧΗΓΟΣ: Κλώντζας Λεωνίδας
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Πάγκαλος Γιάννης
ΒΙΝΤΕΟ: Παγκαλος Γιάννης
ΧΑΡΤΗΣ: Παγκαλος Γιάννης
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Λάμπρου Ελένη

Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΜΑΣ

No comments:

Post a Comment