Monday 27 May 2019

ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΤΑΠΕΣ - ΚΟΡΥΦΗ & ΠΗΓΕΣ ΤΣΙΒΗΣ

Την Κυριακή 26 Μαΐου ο Ορειβατικός Σύλλογος Αγίου Νικολάου διοργάνωσε κυκλική πεζοπορία από τις Τάπες στην κορυφή και τις πηγές της Τσίβης. 
Αφήσαμε πίσω μας το φορτισμένο (λόγω εκλογών) κλίμα της πόλης και απολαύσαμε μια απαιτητική αλλά και συναρπαστική πεζοπορία που πρώτη φορά δοκίμασε η ομάδα μας, στην πανέμορφη ορεινή φύση της οροσειράς της Δίκτης.

Η ολιγομελής και ευέλικτη ομάδα μας ξεκίνησε από τις Τάπες  (υψόμετρο 536μ) και αρχικά ανηφορίσαμε από χωματόδρομο. Σύντομα αφήσαμε πίσω μας τον χωματόδρομο και κατευθυνθήκαμε προς την κορυφή της Τσίβης (υψόμετρο 1664 μ.) από απότομα ανηφορικό μη ευδιάκριτο μονοπάτι. Συνεχίσαμε ευθεία προς το βουνό με το 'Μεγάλο Λαγκάδι' και σε μια ώρα φτάσαμε στη θέση 'Μεσοκούντουρα' σε υψόμετρο 800 μ. 
 
Εξακολουθήσαμε να ανηφορίζουμε για μια ώρα και 20 λεπτά, με ακόμη πιο απότομη ανάβαση, περνώντας από τις περιοχές 'Μεσαρμί' και την 'Λατσίδα' του. Καταλήξαμε στην πηγή Ρίζωμα, με το σπουδαίο νερό (όπως λένε οι ντόπιοι). Δροσιστήκαμε και συνεχίσαμε για ακόμη ψηλότερα, τραβερσάρωντας κάτω από την μπροστινή κορυφή της Τσίβης, με το όνομα 'Καλύβια' στα 1510 μ. 

Φτάσαμε στην κορυφή της Τσίβης  μετά από ακόμα 45 λεπτά πορείας και ξεκουραστήκαμε από τη δύσκολη ανάβαση απολαμβάνοντας την πανοραμική θέα. Ανεμπόδιστη, εντυπωσιακή θέα και προς τα ανατολικά (Άγιος Νικόλαος, κόλπος Μιραμπέλλου, Σητειακά βουνά) και προς τα δυτικά (οροπέδιο Λασιθίου μέχρι τον Ψηλορείτη). Η εξαιρετικά  διαυγής ατμόσφαιρα μας επέτρεψε να δούμε ακόμη πιο μακριά, μέχρι τις  ακατοίκητες νησίδες 'Διονυσάδες'  (ανοικτά της Σητείας) και την Κάρπαθο!

Αφήσαμε την κορυφή και κατηφορίσαμε ακολουθώντας κατεύθυνση βόρεια-βορειοανατολική. Από τον κάπως απότομο πόρο στη θέση 'Καρβουναριές' φτάσαμε στο μιτάτο του Μανώλη Μπρόκου, όπου κάναμε ολιγόλεπτο διάλειμμα. Στη συνέχεια κατεβήκαμε προς την πηγή Κυνηγού, απ'  όπου με το μονοπάτι δεξιά, πιάσαμε την 'βαγγα' του νερού. Μεγαλεπήβολο έργο υποδομής, που ανοίχτηκε το μακρινό 1932 επί δημαρχίας Σκυβάλου για να μεταφέρει τα νερά των πηγών 'Χιλιά' , 'Κυνηγού' και 'Χαλασάς' για την ύδρευση της πόλης του Αγίου Νικολάου...
Ακολουθώντας πάντα την 'βάγγα' φτάσαμε στον 'Κάστελο', πάνω από τις Τάπες. Συνεχίσαμε από μονοπάτι και χωματόδρομο και επιστρέψαμε στην αφετηρία μετά από 9 ώρες, έχοντας ανέβει και κατέβει 1200 μ. (!!!)
ΑΠΟΣΤΑΣΗ: 14.170m
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 9h 14’
ΥΨΟΜΕΤΡΟ: 536-1.653m
ΥΨΟΜΕΤΡΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: 1.342m
ΒΗΜΑΤΑ: 17.430
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: 17-26c




ΑΡΧΗΓΟΣ: Ευδαίμων Παναγιώτης
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Ευδαίμων Παναγιώτης
XAΡΤΗΣ: Ευδαίμων Παναγιώτης
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Λάμπρου Ελένη

Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΜΑΣ



No comments:

Post a Comment