Friday 16 August 2019

ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ, ΣΤΗΝ ΚΟΛΟΚΥΘΑ ΕΛΟΥΝΤΑΣ

Την Πέμπτη 15 Αυγούστου 2019, γιορτή του δεκαπενταύγουστου, ο Ορειβατικός Σύλλογος Αγίου Νικολάου διοργάνωσε απογευματινή πεζοπορία στην χερσόνησο της Κολοκύθας, στην Ελούντα. Προορισμός της ομάδας ήταν το ψηλότερο σημείο του 'Νησιού', η κορυφή του λόφου 'Λούτρα' , για να απολαύσουμε ολόγιομο φεγγάρι του Αυγούστου. 


Είναι η τρίτη φορά που επιλέξαμε να απολαύσουμε την καλοκαιρινή πανσέληνο στην περιοχή της κοσμοπολίτικης Ελούντας, μια κοντινή μας τοποθεσία, που πάντα μας εκπλήσσει ευχάριστα με τους κρυμμένους της θησαυρούς.


Η χερσόνησος της Κολοκύθας ή Σπιναλόγκα βρίσκεται απέναντι από το τουριστικό θέρετρο της Ελούντας. Στην ουσία πρόκειται για μια χερσόνησο που ενώνεται με μια πολύ λεπτή λωρίδα γης με την ξηρά, η οποία διακόπτεται από τον ισθμό του 'Πόρου', που κατασκευάστηκε το 1897 από τους Γάλλους συμμάχους για να ενωθεί η λιμνοθάλασσα της Ελούντας με τον κόλπο του Μιραμπέλλου. 

 ΚΑΝΑΛΙ ή ΠΟΡΟΣ
Η πεζοπορία μας ξεκίνησε από το Κανάλι, δίπλα από τους ανεμόμυλους (Πόρος). Ακολουθήσαμε τον παραλιακό χωματόδρομο μέχρι το μικρό, γραφικό ξωκλήσι του Αγίου Λουκά, που βρίσκεται κοντά στην (ιδιαίτερα αγαπητή στους αλλοδαπούς επισκέπτες) απάνεμη παραλία της 'Κολοκύθας'. Ξεκουραστήκαμε για λίγα λεπτά, κυρίως για να απολαύσουμε την υπέροχη θέα του 'Γλαρονησιού' (της βραχώδους νησίδας που δεσπόζει στη είσοδο του μικρού κόλπου) και της δαντελωτής ακτογραμμής. Μόνη παραφωνία στη γαλήνη του δειλινού οι φωνές των εύθυμων τουριστών... 


 ΓΛΑΡΟΝΗΣΙ
Συνεχίσαμε ανηφορικά προς την κορυφή του λόφου Λούτρα όπου απολαύσαμε τη χρυσαφένια δύση του ηλίου και παραμείναμε μέχρι την ανατολή του ολόγιομου φεγγαριού. Λόγω της αυξημένης υγρασίας της βραδιάς το φεγγάρι βγήκε πίσω από χαμηλά σύννεφα, που είχαν δημιουργηθεί κατά μήκος του πιο στενού σημείου της Κρήτης, μεταξύ Παχειάς Άμμου, Ιεράπετρας και μέχρι τα Στειακά βουνά. 



Πανέμορφες, μαγευτικές εικόνες από ένα από τα πιο όμορφα σημεία θέας του Μιραμπέλλου. Η κορυφή 'Λούτρα' προσφέρει μοναδική θέα στις 'Αλυκές' και στο 'Κανάλι', από διαφορετική οπτική γωνία… καθώς απέναντί μας ήταν η κορυφή της Οξάς με την εξ ίσου υπέροχη θέα προς την περιοχή. 




Στην κορυφή του λόφου υπάρχει κολονάκι της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού, ένα παλιό μισοερειπωμένο μεγάλο πέτρινο κτίσμα και δεξαμενές νερού με θολωτή στέγη, όπως αυτές που βλέπουμε στην κορυφή της Οξάς.  
Επιστρέψαμε στην αφετηρία στο 'Κανάλι' από το ίδιο μονοπάτι, με το άπλετο φως της πανσέληνου να φωτίζει και να διευκολύνει την κατάβαση μας. Μαζί μας πήραμε και πάλι εικόνες αλησμόνητης ομορφιάς από τον κόλπο του Μιραμπέλλου και τον πολυφωτογραφημένο 'κόρφο' της Ελούντας. Η μοναδική δαντελωτή ακτογραμμή, τα φωτισμένα πολυτελή ξενοδοχειακά συγκροτήματα, η γαλήνια θάλασσα με τα μικρά πλεούμενα, πήραν όψη παραμυθένια λουσμένα στο ασημένιο φως του φεγγαριού!



ΑΡΧΗΓΟΣ: Λεωνίδας Κλώντζας
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Λεωνίδας Κλώντζας
ΒΙΝΤΕΟ: Λεωνίδας Κλώντζας
ΧΑΡΤΗΣ: Λεωνίδας Κλώντζας
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Λεωνίδας Κλώντζας, Λάμπρου Ελένη





Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΜΑΣ



Powered by Wikiloc

No comments:

Post a Comment