Monday 12 August 2019

ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗΣ


΄Οπως κάθε χρόνο, ο Ορειβατικός Σύλλογος Αγίου Νικολάου διοργάνωσε για τους φίλους και τα μέλη του Συλλόγου πεζοπορία προς την Μονή Παναγίας Φανερωμένης. Το απόγευμα της Κυριακής 11 Αυγούστου 2019, ανηφορίσαμε προς το μοναστήρι που βρίσκεται φωλιασμένο σε μια απότομη βουνοπλαγιά της Δίκτης, σε υψόμετρο 540μ.



Η Μονή Φανερωμένης ή Παναγία Γουρνιών βρίσκεται κοντά στο μινωικό οικισμό στα Γουρνιά, Β.Δ της Παχειάς ΄Αμμου και 24 χλμ νότια του Αγίου Νικολάου.




Είναι ανδρική μονή, με δίκλιτη εκκλησία, αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου και στη Ζωοδόχο Πηγή. Το καθολικό της Μονής είναι κτισμένο μέσα σε μια σπηλιά. Το ιερό επικοινωνεί με δεύτερο σπήλαιο, από το οποίο ρέει νερό που χρησιμοποιείται ως αγίασμα.





Σύμφωνα με την παράδοση μέσα στο σπήλαιο "φανερώθηκε" η εικόνα της Θεοτόκου σε ένα βοσκό και έτσι το μοναστήρι ονομάστηκε Παναγία Φανερωμένη. Αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προσκυνήματα της Ανατολικής Κρήτης και ιδιαίτερα την περίοδο του δεκαπενταύγουστου, οπότε καθημερινά συρρέει πλήθος πιστών, πολλοί από τους οποίους ανεβαίνουν με τα πόδια.





Δεν είναι γνωστό πότε ακριβώς ιδρύθηκε το μοναστήρι, όμως σύμφωνα με τις ιστορικές ενδείξεις ιδρύθηκε κατά τη νεοβυζαντινή περίοδο, δηλ. πριν από την κατάληψη της Κρήτης από τους Ενετούς.

Η οχυρή θέση και η φρουριακή μορφή του μοναστηριού επιβεβαιώνει τον αμυντικό χαρακτήρα της  μονής απέναντι στις συχνές επιδρομές πειρατών στα παράλια της Κρήτης. Τα κτίσματα έχουν τέτοια διάταξη, ώστε οι εξωτερικοί τους τοίχοι να σχηματίζουν τείχος. Πάνω από την κύρια είσοδο υπήρχε η "ζεματίστρα", μια τρύπα από την οποία έριχναν καυτό λάδι ή λιωμένο μολύβι στους εχθρούς. Στην κορυφή διασώζονται  πολεμίστρες και επάλξεις, ενώ μέσα στο φρουριακό συγκρότημα υπήρχε αρτοποιείο και αποθήκες τροφίμων.  
Όμως πέρα από τον θρησκευτικό χαρακτήρα, σημαντικός είναι και ο ιστορικός ρόλος της μονής, καθώς πίσω από τα τείχη της κατέφευγαν οι Κρήτες επαναστάτες, στα δύσκολα χρόνια της ενετικής και τουρκικής υποδούλωσης.  
Η πεζοπορία μας ξεκίνησε από την περιοχή ΄Ιστρον, Καλού Χωριού, με τις υπέροχες παραλίες. Ξεκινήσαμε νωρίς το απόγευμα για να αποφύγουμε την καλοκαιρινή ζέστη. Ακολουθήσαμε την συντομότερη διαδρομή (εναλλακτικά η πεζοπορία μπορεί να ξεκινήσει από την πόλη του Αγίου Νικολάου ή από το χωριό του Κρούστα).



 

Αρχικά περπατήσαμε σε χωματόδρομο και μετά από σύντομη πεζοπορία αντικρίσαμε τη μονή σκαρφαλωμένη στην απότομη βουνοπλαγιά, να αγναντεύει αγέρωχη και μόνη το πέλαγος!  ΄Οταν φτάσαμε σε απόσταση μισής ώρας από την μονή ακολουθήσαμε το παλιό ευδιάκριτο μονοπάτι, που με απότομη ανηφορική κλίση οδηγεί στη μονή. Ο καιρός υποφερτά ζεστός, όμως η ευέλικτη ομάδα μας κινήθηκε γρήγορα και φτάσαμε στο μοναστήρι πριν την δύση του ήλιου. 





Απολαύσαμε την μαγευτική θέα προς τον κόλπο του Μιραμπέλλου με τις γραφικές ακτές και τα νησάκια του και μαζί με πολυάριθμους πιστούς που ανηφόρισαν στην μονή από την γύρω περιοχή, παρακολουθήσαμε τον Εσπερινό, που η γλυκιά ώρα του δειλινού και η ιερότητα του χώρου έκαναν ιδιαιτέρα κατανυκτικό.



Ανταλλάξαμε τις συνηθισμένες ευχές 'και του χρόνου' και αναζητήσαμε μεταφορικό μέσον για την επιστροφή μας στην πόλη. 


ΑΡΧΗΓΟΣ: Κλώντζας Λεωνίδας
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Κλώντζας Λεωνίδας, Πάγκαλος Γιάννης
ΒΙΝΤΕΟ: Κλώντζας Λεωνίδας, Πάγκαλος Γιάννης
ΧΑΡΤΗΣ: Πάγκαλος Γιάννης
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Λάμπρου Ελένη

Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΜΑΣ

Powered by Wikiloc

No comments:

Post a Comment